Jack Black

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Black
Black tijdens een optreden in juni 2016
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Jacob Black
Geboren 28 augustus 1969
Geboorteplaats Santa Monica (Californië)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam JB, Jables
Werk
Jaren actief 1991-heden
Beroep Acteur, komiek, muzikant
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Jack Black op de première van King Kong in Berlijn 2005
Jack Black in 2006
Jack Black op de première van Kung Fu Panda 2 in Sydney 2011

Thomas Jacob (Jack) Black (Santa Monica (Californië), 28 augustus 1969) is een Amerikaans acteur en muzikant, met name in de comedy-rockband Tenacious D. Hij werd voor zijn rol in The School of Rock genomineerd voor een Golden Globe en een Golden Satellite Award. In 2018 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Jack Black is lid van de Frat Pack.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Jack Black werd geboren als zoon van twee satellietmonteurs: Thomas William Black en Judith Love Cohen.[1][2] Zijn ouders scheidden toen hij tien jaar oud was, waarna Black met zijn vader naar Culver City verhuisde.

Acteercarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op universiteit was Black een lid van Tim Robbins' Actor's gang. Hierdoor kreeg hij een rol in de speelfilm Bob Roberts uit 1992. Het was weliswaar alleen een stemrol, maar het betekende wel het begin van zijn acteercarrière. Hij trad in zijn beginjaren op in shows als The Golden Palace en Northern Exposure, en had kleine rollen in films als Airborne, Demolition Man, Waterworld, The Fan, The NeverEnding Story III en The Cable Guy. Zijn rol in High Fidelity betekende voor hem een doorbraak als acteur. Het meeste succes met films had hij met de populaire filmreeks Kung Fu Panda, waarin hij de stem insprak van de panda Po.[3]

Tenacious D[bewerken | brontekst bewerken]

Black is leadzanger van de rock/komedie-band Tenacious D. De formatie, bestaande uit Black en zijn vriend Kyle Gass, heeft drie albums opgenomen. Ook is er een film van hun band gemaakt: Tenacious D in the Pick of Destiny. Black en Gass treden ook vaak samen op in kleine zalen, maar ze hebben een groot aantal fans. In de film Tenacious D in the Pick of Destiny speelt ook een goede vriend van hem mee: Ben Stiller. Ook aan het eind de clip van Tribute komt Stiller voorbij.

Parodieën[bewerken | brontekst bewerken]

Jack Black heeft ook een paar parodieën gemaakt, te weten op de films Spider-Man en The Lord of the Rings. De naam Spider-Man liet hij ongemoeid, maar van de Lord of the Rings maakte hij de Lord of the Piercing.

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Black heeft sinds 2009 een eigen computerspel getiteld Brütal Legend. Hierin speelt Black het personage Eddie Riggs. Black gaf in verscheidene interviews aan blij te zijn dat hij aan dit spel heeft meegewerkt, omdat het tijd werd dat er eens een metal/adventure-game uitkwam.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jack Black van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.