Jack Clayton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Clayton
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1 maart 1921
Overleden 26 februari 1995 (73 jaar)
Geboorteland Engeland
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jack Clayton (East Sussex, 1 maart 1921 - Berkshire, 26 februari 1995) was een Engels filmregisseur van voornamelijk boekverfilmingen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Clayton begon zijn carrière bij de Denham Studios van Alexander Korda, waar hij het schopte tot assisentregisseur en film editor. Na zijn dienst bij de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij associate producer van veel van Korda's films, om vervolgens het Oscar winnende The Bespoke Overcoat (1956) te regisseren, gebaseerd op Wolf Mankowitz' toneelversie van Nikolaj Gogols De mantel (1842).

Hij regisseerde The Pumpkin Eater (1964), Our Mother's House (1967), en zeven jaar later, de veelgeprezen Amerikaanse film The Great Gatsby (1974), gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald, met hoofdrollen voor Robert Redford en Mia Farrow. Waarschijnlijk als gevolg van zijn falen, nam hij negen jaar lang geen werk meer aan: in 1983 regisseerde hij Something Wicked This Way Comes, dat opnieuw een flop werd.

Zijn laatste film was het Britse The Lonely Passion of Judith Hearne (1987), waarin Maggie Smith een vrouw speelt die moeite heeft met haar leven; voor het eerst sinds jaren kreeg Clayton weer complimenten voor zijn werk.

Hij overleed op 73-jarige leeftijd.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was tot aan zijn dood getrouwd met de Israëlische actrice Haya Harareet.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]