Jacob Maurer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob Maurer
Zelfportret
Persoonsgegevens
Volledige naam Johann Jacob Maurer
Geboren 15 januari 1737
Overleden 30 / 31 augustus 1780
Geboorteland Zwitserland
Nationaliteit Zwitsers
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1753 - 1780
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johann Jacob Maurer (Schaffhausen, 15 januari 1737 - Utrecht, 30 / 31 augustus 1780) was een Nederlandse schilder van Zwitserse afkomst.

Maurer was geboren in Zwitserland en verhuisde in 1753 naar Nederland per schip. Onderweg bij Düsseldorf werd het schip beschoten door Franse buitenpostsoldaten, maar hij wist als Franssprekende een plundering te verhoeden door de zaak in der minne te schikken.[1] Hij vestigde zich in Amsterdam als stukadoor, meldde zich aan op de Stadstekenacademie en maakte daar grote vorderingen. Hij behaalt hier de Gouden Medaille, en wordt in 1762 vermeld bij de 'Leden van de Eerste Klasse', behoort hij tot de kringen van Cornelis Ploos van Amstel (zoals te zien op een portret van hen[2]) en wordt hij tekenleraar aan de Teekenacademie te Utrecht; hier zal hij gaan wonen. In 1769 is hij aangesteld tot docent op de Fundatie van Renswoude. Hij heeft onder meer Christiaan van Geelen, Bernard Schreuders en de eveneens Zwitserse Johann Heinrich Wüest onderricht.[3]

Hij schilderde naar Nederlandse traditie veel landschappen zoals nog te zien is in enkele grachtenpanden door hem geschilderd, waaronder Herengracht 550 (thans Waldorf Astoria Amsterdam[4] De schilderijen, vaak ook portretten, worden in naslagwerken[5] als 'goed gelijkend' beschreven, zijn schilderstijl 'vlak, doch lofrijk koloriet' en zijn karakter 'innemend'.

Vanaf 1770 tot zijn dood in 1780 vervulde hij de taak van directeur van de Teekenacademie.

Hij is de oudgrootvader van voetballer en voetbaltrainer Dick Maurer.