Jacques Kluger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jacques Kluger
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 23 januari 1912
Overleden 26 maart 1963
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Muziekuitgever
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Economie

Jacob "Jacques" Kluger (Antwerpen, 23 januari 1912 - ?, 26 maart 1963) was een Belgische muziekmanager van joodse origine en tevens de grootste muziekuitgever in België in de jaren 50. Hij was de zoon van Maurice Kluger, diamantbewerker, geboren in Krakau, en Rosa Steger, geboren in Antwerpen.

Levensloop[bewerken]

In de jaren 1930 was Kluger een actief promotor van de jazz in België. Hij speelde zelf geen instrument maar hij stelde een band samen waarmee hij in 1933 de eerste internationale jazzwedstrijd in België won. Die was georganiseerd door Felix Faecq, met wie Kluger zou blijven samenwerken. Kluger verzorgde ook jazzuitzendingen op de Belgische nationale radio-omroep NIR en leidde zijn eigen bands waaronder "Jacques Kluger and his Pintonians" in 1937 en "Jack Kluger and his Swing Orchestra" in 1939. Hij verengelste zijn naam nadien en nam op als "Jay Clever and his orchestra".

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij zakenpartner van muziekuitgever, platenproducent en manager Felix Faecq. Ze openden een nachtclub in Brussel, de Victory Club, en stichtten het platenlabel Victory Records en de uitgeverij International Music Company[1]. Kluger ontdekte in 1947 Bobbejaan Schoepen en was medeverantwoordelijk voor diens internationale doorbraak (later zou hij ook de naam Bobbejaanland bedenken voor het domein dat Schoepen in 1959 kocht). Jacques Kluger zorgde ervoor dat Louis Neefs onder de aandacht kwam van de platenmaatschappijen. International Music Company werd later opgevolgd door de muziekuitgeverij World Music Publishing Group, die onder meer liedjes van Jacques Brel uitgaf. In 1958 werd Victory Records opgevolgd door het label Palette Records, dat opnamen van o.a. Will Tura en The Cousins uitbracht[2][3].

Na zijn dood als gevolg van de neurologische ziekte ALS nam zijn zoon Roland de leiding over van World Music en Palette Records. Roland richtte in 1970 een eigen uitgeverij en platenlabel op, RKM (Roland Kluger Music) dat o.m. Plastic Bertrand (Ça plane pour moi), Telex en Two Man Sound uitbracht. Een andere zoon, Jean, werd ook manager en uitgever en leidde de platenlabels Topkapi en Biram waarvoor o.a. Marva, Johan Verminnen en John Terra opnamen. Hij is de huidige manager en uitgever van onder andere Will Tura, Johan Verminnen, John Terra en The Gibson Brothers.

Aflevering 3 van seizoen 7 van Belpop (Canvas) is gewijd aan de familie Kluger.

Externe links[bewerken]