Naar inhoud springen

Jalila Essaïdi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Qabol (overleg | bijdragen) op 28 okt 2019 om 16:16. (Werkzaamheden: afbreekstreepje ingevoegd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jalila Essaïdi

Jalila Essaïdi (Eindhoven, 29 oktober 1980) is een Nederlandse kunstenaar en ondernemer gevestigd in Eindhoven. Zij is gespecialiseerd in de combinatie van moderne biotechnologie met biologische kunst (bio-kunst). Zij is het meest bekend om haar werk 2.6g 329 m/s ofwel Bulletproof Skin, waarin genetisch gemodificeerde organismen in vitro materiaal hebben geproduceerd dat een combinatie is van menselijke huid en spinnenzijde. Het is in staat om kogels op halve snelheid te stoppen, maar wordt door kogels op normale snelheid gepenetreerd. [1][2][3][4].
Essaïdi schreef in 2012 over dit project het boek Bulletproof Skin. Exploring Bounadaries by Piercing Barriers.

Opleiding

Essaïdi studeerde van 2008 tot 2010 bio-kunst aan de Universiteit Leiden. Zij behaalde in 2009 haar bachelor in Kunst aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar zij in 2010 en 2011 ook haar Masteropleiding in de Kunsteducatie deed.

Werkzaamheden

Essaïdi is directeur van Inspidere BV, een biotechbedrijf gevestigd in Brainport Regio Eindhoven. [5][6]
Zij is directeur en oprichter van de stichting BioArt Laboratories [7][8], die internationale toptalenten toegang geeft tot een creatief hybride laboratorium en de gereedschappen en kennis van de biowetenschappen. [9] Zij is docent bio-kunst bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten en neemt deel aan de Adviesraad voor de Kamer van Koophandel. Voorts is zij raadslid voor media en kunst in de Lifeboat Foundation. Essaïdi was eerder delegatielid van de provincie Noord-Brabant voor de kandidatuur van de Culturele hoofdstad van Europa.

Een recent project, Mestic, behelst het creëren van nieuwe grondstoffen als plastic, papier en textiel uit koeienmest[10]. Het belangrijkste doel van deze oplossing voor het probleem van overtollige mest is het creëren van een gesloten circulair systeem met koeienmest, waardoor de agrarische sector zich kan houden aan (inter)nationaal beleid, terwijl de de investering (koeien) behouden blijft of nog kan groeien. Het genereert ook nieuwe duurzame grondstoffen die door de industrie kunnen worden gebruikt. [11]

In 2017 startte Essaïdi met de opbouw van een BioArt Dorp in Eindhoven door een vijftal bijeen gelegen oude boerderijbunkers [12] op te knappen tot een zelfvoorzienende locatie waar plaats is voor een hybride laboratorium, expositieruimtes, en een experimentele hortus botanicus. [13].
In 2018 is het laboratorium overgeplaatst naar het BioArt Dorp.

Tentoonstellingen

Essaïdi heeft haar kunstwerken op verschillende locaties tentoon gesteld, onder andere in:

Onderscheidingen

  • 2e prijs (€ 200.000,-) in de Chivas Venture global finale (2018)
  • Inspiring fifty - 50 Inspiring Women in Tech (2017)
  • Global Change Award - H&M Foundation (2016)
  • Frits - Top 50 Vrouwen (2014-2016)
  • Hoog potentieel talent - Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (2014)
  • Eerbewijs in de categorie Hybrid Art - Prix Ars Electronica (2012)
  • Designers & Artists 4 Genomics Award (2009)

Nominaties

  • Eindhoven Cultuurprijs (2017)
  • KIJK - Beste Tech Idee (2017)
  • VIVA400 - Knappe koppen (2017)
  • Accenture Innovation Award - Circulair Economy (2017)
  • Future Textile Award (2017)
  • Finalist voor EU Prize for Women Innovators (2019)