Jamie Bell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jamie Bell
Bell in 2019
Algemene informatie
Geboren 14 maart 1986
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 2000 - heden
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jamie Bell (Stockton-on-Tees, Billingham, 14 maart 1986) is een Brits acteur. Hij is het meest bekend van zijn hoofdrol in de film Billy Elliot, waarvoor hij in 2001 een BAFTA Award won voor Beste mannelijke hoofdrol.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bell werd geboren in Stockton on Tees[2], Billingham, Engeland, waar hij opgroeide met zijn moeder en oudere zus. Zijn vader verliet hen na zijn geboorte. Op zesjarige leeftijd volgde hij danslessen, nadat hij een meisje niet op de maat zag dansen en aan zijn moeder beweerde dat hij het beter kon. In 1999 werd hij uit een groep van 2000 jongens gekozen voor de rol van Billy Elliot in de gelijknamige film.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds zijn filmdebuut in Billy Elliot heeft hij verschillende rollen gehad, waaronder in Nicholas Nickleby, Deathwatch en Undertow. In 2008 speelt hij in twee films: Jumper met onder andere Hayden Christensen en Samuel L. Jackson en een hoofdrol in Defiance, een dramafilm over de Tweede Wereldoorlog. In 2011 kwam de 3D-productie van Steven Spielberg "Kuifje en het geheim van de Eenhoorn" (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn) uit waarin Bell de rol van Kuifje vertolkt.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Bell was van 2012 tot en met 2014 met actrice Evan Rachel Wood getrouwd. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren.[3] Met zijn huidige partner, Kate Mara, heeft hij een dochter.

Clip[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was met zijn ex-echtgenote te zien in de muziekclip Wake Me Up When September Ends van Green Day.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]