Jammah Tammah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jammah Tammah is een Nederlandse ska-band.

Jammah Tammah ontstond in 1992 uit zanger Piepke (bijnaam van Eddy Huizing, Ex-de Boegies). De naam is Stadjer Gronings voor "Ja maar, toe maar", de titel van een van de bekendste nummers van deze Boegies. Jammah Tammah was aanvankelijk een normale ska/grooverock-band uit Groningen, die echter steeds meer trekjes van een big band kreeg.

Veel van de leden waren bij het uitkomen van de eerste cd nog student aan het conservatorium (zoals Janfie van Strien, Obed Brinkman, Tigran Mansour en Wil Schmal) en, zoals ze later zelf zouden zeggen, het was nog "aftellen en naar de overkant rennen". Snelle en vrolijke, maar chaotische ska-muziek dus. Eddie "Piepke" Huizing bepaalde het karakteristieke geluid van de band met zijn schelle stemgeluid en zijn teksten in het Gronings, Nederlands, Engels en Spaans (de laatste drie met duidelijk Gronings accent). De cd's uit deze periode zijn Dizzy, Skbang, the name is Tammah en Easy skankin'. Op de laatste cd werd een gedicht van Groningens stadsdichter Bart FM Droog opgenomen. (Stoomdroom).

Na 2000 werd Jammah Tammah serieuzer. De conservatoriumstudenten waren afgestudeerd en het spel werd professioneler. Meer invloeden uit klezmer, reggae, rap, Cubaanse en Afrikaanse muziek zijn merkbaar. Nieuwe leden werden aan de band toegevoegd, zoals de rapper / zanger Job Chajes, de percussionisten Choco Ramírez en Moussé Pathé M'Baye en zangeres CT Heida. De cd's uit deze periode zijn Gone mad en U-turn. In 2003 werd Eddy Huizing uit de band gezet onder meer vanwege verschil in muzikale inzichten. Er is ongeveer nog een jaar aan nieuw repertoire gewerkt. Daarbij kwam onder anderen Jurgen Veenstra (o.a. Moonlizards, The Black Hills, Avery Plains) als zanger langs. In 2005 werd de band opgeheven. De website www.jammahtammah.nl is nog enkele jaren online geweest. In 2008 is de Vereniging Jammah Tammah officieel ontheven.

Inmiddels hebben enkele groepsleden (onder wie Eddie "Speedy" Huizing) een nieuwe ska-formatie gestart, genaamd ADHD Spietmobiel. De leden van Jammah Tammah speelden in 2010 onder de naam Chuck Stars onder andere op het Gideonfestival en het Noorderzon Festival. De line up van deze band bestaat uit: Arno Bakker, Hans Sulmann, Tigran Mansour, Peter Millenaar, Remko Wind, Janfie Van Strien, Obed Brinkman, Manuel Remerie, Jurgen Veenstra en CT Heida.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jammah Tammah (live in Groningen) (1993)[bewerken | brontekst bewerken]

Dizzy (1993)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Dizzy
 2. Ik bin 'n jongen
 3. Music is my occupation
 4. Lets play
 5. Mien vieze dikke hond
 6. Polka pech
 7. Onland

Skbang, the name is Tammah (1996)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Viva el sol
 2. De Parade
 3. Papegaaieziekte
 4. Beautiful summertimes
 5. Mexico Sjittie
 6. Nono a las corridas
 7. From Russia with love

Easy skankin' (1997)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Meedoen
 2. Zigeunerpunker
 3. Dr. Liverstone
 4. Pigeondrops
 5. Al Capone guns
 6. Witte wiven
 7. Where's the sun
 8. Aquí la música
 9. Stoomdroom
 10. Determination
 11. Kicks of red
 12. Trouble in may

Gone mad (2000)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Gone mad
 2. Frankenstein
 3. Cuty snotty
 4. Slowbone
 5. Schokkers
 6. Guns
 7. Hank the car
 8. Liquor war
 9. Slowdown injection
 10. Riddim have you gone mad
 11. Slowbone dub

U-turn (2002)[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Payback
 2. Can we
 3. Drugs 'r' bad
 4. Kop van Jut
 5. Lookaround Song
 6. Do it
 7. Omaloor
 8. Whatever happens
 9. Haya Dub
 10. Mambo City