Jan Asselijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door T. Tichelaar (overleg | bijdragen) op 26 feb 2009 om 18:49. (interne link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jan Asselijn
Jan Asselijn
Persoonsgegevens
Bijnaam Crabbetje
Geboren ca. 1600 of later
Overleden ca. 1 oktober 1652
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder en tekenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1634-1652
Stijl(en) Barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Asselijn (Dieppe, ca. 1600 of kort daarna – Amsterdam, ca. 1 oktober 1652) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School.

Er is verwarring over waar Asselijn geboren is. Naast Diemen en Dieppe, worden ook Utrecht en Keulen genoemd. Vanaf 1621, misschien ook eerder, woonde hij in Amsterdam, waar hij leerling was van Jan Martszen de Jonge. Zijn vroegst bekende werk dateert van 1634. Op 4 november 1635 wordt hij nog in Amsterdam vermeld als doopgetuige, voordat hij later dat jaar via Frankrijk naar Italië vertrok. Van omstreeks 1635 tot omstreeks 1644 woonde hij in Rome. Hier werd hij lid van de Nederlandse kunstenaarsvereniging De Bentvueghels, van wie hij de bijnaam Crabbetje kreeg.

Van 1644 tot 1645 woonde hij in de Franse stad Lyon, waar hij trouwde met Antonette Huwaart (of Houwaart). In 1646 verbleef hij, volgens een dagboeknotitie van Willem Schellinks, van 10 augustus van dat jaar in Parijs. In april en juli 1647 wordt hij weer in Amsterdam vermeld en een jaar later laat hij een kind dopen in de Nieuwe kerk. Hij gaf les aan Frederik de Moucheron en maakt kennis met Rembrandt van Rijn. Asselijn woonde op Singel 286. Hij schilderde de doorbraak van de Sint Antoniesdijk in maart 1651 en de brand van het stadhuis op de Dam in op 7 juli 1652. Op 28 september 1652 stelde zijn testament op. Enkele dagen later overleed hij en op 3 oktober begraven.

Jan Asselijn. De bedreigde zwaan. Voor 1652. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam.

Asselijn was een Italianisant, netals Jan Both. Van Asselijn zijn onder meer genrestukken, landschappen en dieren bekend. Zijn beroemdste schilderij is zonder twijfel De bedreigde zwaan, dat zich al meer dan twee eeuwen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam bevindt en had toen al allegorische betekenis. Onder de zwaan staat De Raad-Pensionaris, één van de eieren werd gezien als Holland en de hond op dit schilderij als De Viand van de Staat.

Gabriel Perelle maakte een serie gravures naar werk van Asselijn.

[bron?]

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Jan Asselijn op Wikimedia Commons.