Jan Augustini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Augustini
De rozewitte hyacint Kroon van Groot Brittanien (1751)
De rozewitte hyacint Kroon van Groot Brittanien (1751)
Persoonsgegevens
Volledige naam Jannes Degelencamp
Geboren Groningen, 1725
Overleden Haarlem, 2 december 1773
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jannes Degelencamp, beter bekend als Jan Augustini, (gedoopt Groningen, 16 november 1725Haarlem, 2 december 1773) was een Nederlands schilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Augustini werd gedoopt in de Martinikerk als Jannes, zoon van Jacobus Degelencamp en Annichjen Schatens. De naam Augustini zal hij hebben ontleend aan Augustinus Augustini, een oom van moederskant. Hij trouwde met Aletta Heere (ca. 1725-1794), uit dit huwelijk werd onder anderen de schilder Jacobus Luberti Augustini (1748-1822) geboren.

Augustini was een leerling van Philip van Dijk in Den Haag en vestigde zich later in Haarlem. Hij was vooral actief als decoratie- en behangselschilder.[2] Hij schilderde daarnaast onder meer bloemstillevens, landschappen en portretten. Zijn portretten van predikant Theodorus Haganaeus en hoogleraar Gijsbertus Matthias Elsnerus werden door Jacob Houbraken in prenten omgezet.

Augustini gaf les aan zijn zoon Jacobus, Egbert van Drielst, Hermanus Numan, Gabriël van Rooyen en Hendrik Tavenier. Naast schilder was hij kunsthandelaar in Haarlem.[3] Hij overleed op 48-jarige leeftijd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Augustini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.