Jan Bertus Heukelom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Bertus Heukelom (Amsterdam, 16 februari 1875Voorburg, 9 juli 1965) was een Nederlands grafisch vormgever.

Heukelom ontving zijn opleiding bij de Rijksschool voor Kunstnijverheid en tussen 1893-1895 bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was ook grafiekdocent aan Het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en leraar aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam.

Als resultaat van deze opleiding werd Heukelom een bekende kunstschilder, aquarellist, lithograaf, tekenaar, houtsnijder en ontwerper van een grote reeks van boekbanden. Hij was ook pastellist, graficus, ontwerper en illustrator en hij ontwierp boekdecoraties, textieldessin en behang. Als illustrator en boekbandontwerper werkte Heukelom voor verschillende uitgevers, waaronder Querido, Brusse, De Arbeiderspers en Ploegsma. Ruim 250 boekbanden van zijn hand zijn bekend. In Elsevier's geïllustreerd maandschrift jaargang 1905 staat een artikel Een wandeling door Den Briel met zes pentekeningen van Heukelom.

Als docent aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam was hij leraar van Piet Hein van Asperen, Estella den Boer, Fré Cohen, Chris van Geel, Albert Klijn en Joop Löbler.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Saskia de Bodt, Jeroen Kapelle et al., Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950, Amsterdam/Gent (Ludion) 2003, p. 239
  • J.J. Heij, Vernieuwing en bezinning. Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid ca.1885-1935 uit de collectie van het Drents Museum [Drents Museum, Assen], Zwolle 2004, p. 127-12