Naar inhoud springen

Jan Boterenbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Boterenbrood
Amsterdam - Apollolaan 35-37
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 4 oktober 1886
Geboorteplaats Nieuwer-Amstel
Overlijdensdatum 5 december 1932
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroep architect
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Jan Boterenbrood (Nieuwer-Amstel, 4 oktober 1886 – Amsterdam, 5 december 1932) was een Nederlands architect. Zijn bekendste bouwwerk is waarschijnlijk Huize Lydia aan het Roelof Hartplein in Amsterdam.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Boterenbrood doorliep de ambachtsschool in Nieuwer-Amstel en deed vervolgens een HBO-cursus stedenbouw (1925-1932).[1]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Het meeste van het leven van Boterenbrood speelt zich af in en rond Amsterdam. Daar staan ook veel van zijn gerealiseerde gebouwen. Veel van zijn ontwerpen zijn nooit gerealiseerd. Hij won wel regelmatig ontwerpwedstrijden, maar daarna bleven zijn creaties op de tekentafel liggen. Ontwerpen van Boterenbrood die wel zijn uitgevoerd betroffen veelal woningbouwprojecten.
Zijn eerste gerealiseerde project is een ontwerp van arbeiderswoningen in de Cronjéstraat/Transvaalstraat in Amsterdam-Oost uit 1919. In 1921 ontwierp hij de gevels van de Amsterdamse Rijnstraat en IJsselstraat. Daarna kreeg hij opdracht tot het ontwerpen van Huize Lydia, dat wordt gezien als het bekendste van zijn bouwwerken. Ook ontwierp hij in 1925 woningen in Tuindorp Nieuwendam.

Lid[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1905 tot zijn dood was Boterenbrood lid van het Genootschap Architectura et Amicitia, waarvan hij een tijdlang ook secretaris is geweest.