Jan Karlsgården

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Karlsgården
hoofdgebouw
Locatie Sund, Åland
Coördinaten 60° 14′ NB, 20° 5′ OL
Type openluchtmuseum
Openingsdatum 1931
Detailkaart
Jan Karlsgården (Åland)
Jan Karlsgården
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Karlsgården is een openluchtmuseum in de gemeente Sund, op het hoofdeiland van Åland. Het is pal naast het kasteel Kastelholm gelegen, en bestaat uit historische gebouwen die vanuit verschillende delen van Åland daarheen zijn verplaatst.

Het Zweedse openluchtmuseum Skansen (in Stockholm) stond model voor dit museum. De doelstelling was om de bouw- en wooncultuur van Åland te laten zien, traditioneel handwerk te verkopen en feesten in traditionele geest te organiseren. De eerste gebouwen, een paar molens, werden in 1931 hierheen verplaatst, terwijl het hoofdgebouw dat het museum zijn naam gaf, in 1934 arriveerde vanuit Bamböle, Finström. Momenteel omvat het museum meer dan twintig gebouwen die een beeld geven van hoe Åland er in de tweede helft van de 19e eeuw uitzag.

Sinds de jaren '40 is het een traditie om elk jaar op midzomeravond een meiboom op te richten bij Jan Karlsgården, en in november, op de zaterdag voor de eerste advent, wordt hier de oudste en grootste kerstmarkt van Åland gehouden.[1] Het museum is het hele jaar door te bezoeken, maar alleen in de zomer zijn de gebouwen zelf ook open voor bezoekers.

Pal naast de ingang van het museum bevindt zich het gevangenismuseum Vita Björn.

Interieur van een van de gebouwen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (sv) Website van het museum
Zie de categorie Jan Karlsgården van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.