Jan Willem Bosboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Denneweg 56

Jan Willem Bosboom (Zwolle, 7 juni 1860 - Oudenrijn, 2 juni 1928) was een Nederlandse architect.

Hij was zoon van Jan Willem Bosboom, gemeentearchitect in Zwolle en Marrigje Binnendijk. Hijzelf was getrouwd met Elisabeth Clara Bot. Hij werd begraven op Oud Eik en Duinen.

Hij volgde van 1875-1881 een opleiding aan de Tekenschool. Van 1880-1883 was hij daar ook assistent-leraar lijntekenen.

Bosboom verhuisde in 1883 naar Den Haag en ging op Koningstraat 24 wonen en later in de Nieuwe Molstraat 22. Hij werd bouwkundig tekenaar bij architectenbureau H. Wesstra Jr. Onder leiding van Wesstra en J.C. van Wijk werkte hij aan het oudste deel van de Passage volgens een internationale georiënteerde Neorenaissance stijl. Andere gebouwen waaraan hij werkte, zijn inmiddels verdwenen zoals café-restaurant en theater Seinpost in Scheveningen en het hoofdgebouw van de Haagse Dierentuin. Na tien jaar kreeg hij onenigheid met Wesstra en begon voor zichzelf te werken.

Hij werkte vooral in Den Haag en directe omgeving en maakte deel uit van een groep architecten zoals Johan Mutters, Nico de Wolf en W.B. van Liefland die zich rond de eeuwwisseling afkeerden van de historische bouwstijlen. De Jugendstil deed haar intrede en nieuwe materialen werden gebruikt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het nog steeds bestaande pand aan de Denneweg 56, waar de gehele voorgevel uit staal en glas bestaat.

De bevolking van Den Haag groeide in zijn tijd snel. De Zeeheldenbuurt werd vanaf 1870 aangelegd, en hij bouwde daar huizen aan het Anna Paulownaplein (nrs 10-11, 12-13, 14-15), de Piet Heinstraat (nrs 60 en 62), de Trompstraat (nrs 2, 4 en een pakhuis op nummer 6) en een dubbele bovenwoning in de De Ruyterstraat. In de periode 1898-1905 zijn veel winkelwoonhuizen van zijn hand bekend. Hij woonde zelf aan de Anna Pauwlonastraat 73-75, wat hij in 1901 bouwde.

Tussen 1890-1915 werd het Haagse Statenkwartier aangelegd. In 1905 richtte hij met zijn broer de exploitatiemaatschappij voor onroerende goederen 'Prins Mauritslaan' op, waar hij op grotere schaal kon bouwen. Het ging hem hierbij meer om rijen woningen, aaneengesloten maar toch in verschillende stijlen en met een eigen identiteit. Zijn individuele stijl werd minder belangrijk.

Trivia[bewerken]

In winkelcentrum Haagsche Bluf zijn enkele replica’s van bekende Haagse en Delftse gevels gerealiseerd, waaronder Bosboom’s Denneweg 56 en Noordeinde 17.

Externe links[bewerken]