Jan de Kruijff (musicoloog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan de Kruijff
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 12 september 1931
Geboorteplaats Nuenen
Land Nederland
Werk
Genre(s) audio en geregistreerde muziek
Beroep musicoloog en journalist
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan de Kruijff (Nuenen, 12 september 1931) is een Nederlands musicoloog en journalist. Hij schreef voor verschillende media, waaronder meerdere jaren voor het opinieweekblad Elsevier, en was begin jaren tachtig te horen in het radioprogramma Diskotabel. Hij doceerde zestien jaar lang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij boeken en boekenseries waarvan er enkele meermaals werden herdrukt.

Biografie[bewerken]

De Kruijff volgde zijn middelbare school in Eindhoven en Enkhuizen. Hierna volgde hij twee studierichtingen gelijktijdig: elektronica op hbo-niveau in Utrecht en daarnaast verschillende muziekstudies. In Tilburg studeerde hij hobo, in Utrecht musicologie en hierna nog een jaar in Wenen in het vak muzieksociologie.

Hierna begon hij een loopbaan als muziekjournalist. Hij legde zich vooral toe op audio en geregistreerde muziek. Van 1955 tot 1959 werkte hij voor het klassieke-muziektijdschrift Luister en van 1961 tot 1981 als hoofdredacteur voor het maandblad Disk. Daarnaast werkte hij ruim twintig jaar voor het opinieweekblad Elsevier: van 1955 tot 1968 over grammofoons en van 1980 tot 1986 over muziek. Daarnaast werkte hij nog freelance voor allerlei andere dagbladen en tijdschriften.

Begin jaren tachtig was hij panellid van het programma Diskotabel op Hilversum 4. Daarnaast werkte hij zestien jaar lang als docent audiotechniek en luisterpracticum aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag). Begin jaren zestig kwam hij met de boekenserie Disco digest. Van zijn werken over hifi-apparatuur verschenen meerdere drukken. In 1997 kwam hij met het boek Spraakmakende musici, wat het eerste deel werd van een serie van vijf boeken.

In 1980 werd hij onderscheiden met de Zilveren Pen van de stichting Nationale Platenbon.[1]

Bibliografie[bewerken]

  • 1960: Disco digest, boekenserie, Het Spectrum
  • voor 1977 tot circa 1984 (meerdere drukken): Hifi stereoapparatuur (ook Hifi stereomuziekapparatuur / Werken met adioapparatuur)
  • 2002: Blazersdiscografieën, Gopher Publishers
Serie spraakmakend
  • 1997: Spraakmakende musici, Balkema Publishers AA / Taylor & Francis
  • 2000/2: Spraakmakende dirigenten, Gopher Publishers
  • 2001: Spraakmakende zangers, Gopher Publishers
  • 2001: Spraakmakende pianisten, Gopher Publishers
  • 2001: Spraakmakende strijkers, Gopher Publishers1
  • 2002: Spraakmakende blazers e.a., Gopher Publishers

Zie ook[bewerken]

  • De Kruijff (doorverwijspagina: familielijn en naamdragers)