Japan Tobacco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan Tobacco Inc.
Japan Tobacco
Hoofdkwartier van Japan Tobacco in Tokio
Hoofdkwartier van Japan Tobacco in Tokio
Beurs TSE: 2914
Oprichting 1985
Sleutelfiguren Mitsuomi Koizumi (voorzitter en CEO)
Land Japan
Hoofdkantoor Tokio
Werknemers 48.000 (2011)
Producten Tabak
Omzet Gestegen ¥ 2,033 biljoen (2012)
Winst Gestegen ¥ 3328,55 miljard (2012)
Website JT.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Japan Tobacco, Inc. (JT) (Japans: 日本たばこ産業株式会社, Nihon Tabako Sangyō Kabushiki-gaisha) is een Japanse multinationale tabaksfabrikant, met hoofdkwartier in Tokio. JT werd als naamloze vennootschap (Kabushiki kaisha, K.k.) opgericht op 1 april 1985. Het was de opvolger van het overheidsbedrijf Japan Tobacco and Salt Public Corporation, dat het staatsmonopolie had op de productie en verkoop van tabaksproducten en rookartikelen in Japan sedert 1949. Dit monopolie werd in 1985 opgeheven en Japan Tobacco werd een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel is genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange en maakt deel uit van de Nikkei 225-beursindex. De Japanse staat bezit een derde van de aandelen van Japan Tobacco, zoals bij wet is voorgeschreven.

Japan Tobacco is een deel van de JT Group, die buiten de tabaksbranche ook actief is in de farmaceutica en de voedings- en dranksector.

Internationale uitbreiding[bewerken]

In 1999 nam Japan Tobacco de internationale activiteiten van het Amerikaanse tabaksbedrijf R. J. Reynolds International over. Het verkreeg daarmee bekende merken waaronder Camel, Winston en Salem, buiten de VS. De overname resulteerde in de vorming van de internationale divisie van Japan Tobacco, Japan Tobacco International (JTI).

In 2007 nam JTI de Britse Gallaher Group over, die onder meer de merken Benson & Hedges, Silk Cut en Sobranie bezit. Hierdoor kwamen er rond 11.000 medewerkers bij, wat bijna een verdubbeling van het personeelsbestand van JTI betekende.

Japan Tobacco groeide daardoor uit tot de derde grootste tabaksfabrikant van de wereld (na Philip Morris International Inc. en British American Tobacco) met een globaal marktaandeel van ca. 16% in 2012.[1]

In België heeft JTI in 2012 Gryson NV overgenomen, een West-Vlaamse producent van vooral roltabak. In oktober 2014 werd echter de sluiting van dit bedrijf (waarschijnlijk in 2018) aangekondigd.[2]

Het hoofdkwartier van JTI bevindt zich in Genève (Zwitserland).

Merken[bewerken]

Japan Tobacco heeft acht globale "flagship"-sigarettenmerken: Winston, Camel en Mevius (voorheen Mild Seven) zijn de meest verkochte; de andere zijn Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie, Glamour en LD.

Externe links[bewerken]