Japanse Tuin (Hasselt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Japanse Tuin in Hasselt (België) is het resultaat van de vriendschapsbanden die de steden Itami (prefectuur Hyogo, Japan) en Hasselt sedert 1985 onderhouden. Hasselt schonk Itami in november 1991 een torenbeiaard, en in Hasselt is de Japanse tuin de blijvende, symbolische aanwezigheid. De Japanse tuin vormt het verlengstuk van het park Kapermolen. Het is met een oppervlakte van 2,5 hectare de grootste Japanse tuin in Europa. De Japanse tuin ligt tussen de binnenstad en de grote ring (R71.

Het ceremoniehuis[bewerken]

Het ceremoniehuis 'Korokan' betekent "een plaats van rust en onderkomen voor reizigers", opgetrokken uit natuurlijke materialen (natuursteen, hout, bamboe, klei, papier). Op het dak liggen kleipannen en rode dakleien. De vele ramen bieden een mooi zicht op de tuin.

Het theehuis[bewerken]

Het theehuis ligt halverwege een aangelegde heuvel. Het pad ernaartoe ligt langs een aangelegd mostapijt. Een belangrijk decoratief element is de Oribe-steenlantaarn. Opvallend is het gesloten karakter: de ramen geven maar een beperkt uitzicht op de tuin en zorgen voor een minimale lichtinval, geconcentreerd op de in de vloer geïnstalleerde vuurhaard. Specifiek voor het theeceremoniehuis is het in de kleiwand aangebrachte ronde venster, voorzien van twijgen en de voor de buitenramen aangebrachte latwerk in bamboe. In het theehuis worden regelmatig theedemonstraties gegeven in de stijl van de Urasenke-school, geleid door theemeester Staf Daems.

De waterval[bewerken]

Kenmerkend is het horizontale en verticale lijnenspel van de gebruikte rotsen, nog versterkt door de steenpartijen die in het water gelegd een voorgrond vormen.

Yatsuhashi[bewerken]

De zigzagbrug in de vijver heet Yatsuhashi. Ze is steeds gebruikt in een 'irisvijver'. De iris wordt volgens Japans gebruik in vijvers aangeplant ter herinnering aan een vriend die vertrokken of overleden is.

Chrysantenfestival[bewerken]

In Japan worden veel plaatsen in oktober gedecoreerd met chrysanten.

In Japan draagt de chrysant een zeer sterke symboliek mee, want ze lijkt op de leven brengende zon en is dus symbool voor lang leven en geluk. Ze is zelfs opgenomen in het keizerlijke wapen, geeft haar naam en beeld aan de hoogst mogelijke ridderorde, de ‘Supreme Order of the Chrysanthemum’ en fungeerde als inspiratie voor de Japanse vlag.

Externe link[bewerken]