Jason Bateman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jason Bateman
JasonBateman-adjusted.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Jason Kent Bateman
Geboren 14 januari 1969
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Jason Bateman in 1987

Jason Kent Bateman (Rye (New York), 14 januari 1969) is een Amerikaans acteur, geboren uit een Amerikaanse vader en een Engelse moeder. Hij won in 2005 een Golden Globe voor de beste mannelijke hoofdrol in een komedie, voor Arrested Development. Daarvoor kreeg hij ook een Satellite Award en een Golden Satellite Award.

Bateman begon zijn carrière in 1981-82 met een centrale rol als James Ingalls in de televisieserie Het Kleine Huis op de Prairie. Hij werd een tieneridool in het midden van de jaren tachtig in tv-programma's als Silver Spoons, It's Your Move en Valerie (in Amerika bekend als The Hogan Family), maar na dit laatste programma zakte zijn populariteit wat weg. Hij kreeg centrale rollen in de televisieseries Simon, Chicago Sons, George & Leo en Some of My Best Friends, maar geen ervan hield het langer dan één seizoen vol. Hij speelde daarnaast in films als Dodgeball en The Sweetest Thing, waarna hij in 2003 weer voor het voetlicht trad met zijn hoofdrol als Michael Bluth in de FOX-televisiekomedie Arrested Development. Nadat deze serie in 2006 stopte, verscheen hij in enkele goed ontvangen films, zoals Smokin' Aces en Juno.

Bateman is de jongere broer van Family Ties-actrice Justine Bateman. In 2001 trouwde hij met actrice Amanda Anka, de dochter van zanger en acteur Paul Anka. Ze hebben twee dochters.

Filmografie[bewerken]

Televisieseries:

Externe link[bewerken]