Javier Solís

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Javier Solís
Javier Solís (2004).JPG
Algemene informatie
Geboortenaam Gabriel Siria Levario
Geboren 1 september 1931, Mexico-Stad, Mexico
Overleden 19 april 1966, Mexico-Stad, Mexico
Werk
Jaren actief 1950 - 1966
Genre(s) Ranchera
Instrument(en) zang
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Javier Solís, geboren Gabriel Siria Levario, (1 september 1931 Mexico-Stad - aldaar, 19 april 1966) was een populaire, Mexicaanse zanger van bolero's en ranchera's. Hij was tevens filmacteur.

Jeugd[bewerken]

Javier Solís werd geboren als Gabriel Siria Levario en was de oudste van drie kinderen. Zijn vader, Francisco Siria Mora, was bakker en zijn moeder, Juana Levario Plata, was marktkoopvrouw. Toen haar echtgenoot haar verliet, besloot Siria's moeder haar zoon op te laten voeden door haar broer, Valentín Levario Plata, en diens vrouw, Ángela López Martínez, die Siria voor zijn echte ouders hield.

Siria ging vijf jaar lang naar school in Tacubaya in Mexico-Stad, waar hij geregeld meedeed aan zangwedstrijden. Hij moest echter stoppen met school om voor zijn familie te kunnen zorgen door botten en glas op te halen en later in een supermarkt te gaan werken. In november 1939 stierf zijn stiefmoeder waardoor hij zeer geraakt was. Hij werkte nog als bakker, slager, timmermansknecht en autowasser. In zijn vrije tijd trainde hij om professioneel bokser te worden, maar de carrière eindigde al snel.

Siria nam deel aan zangwedstrijden onder het pseudoniem Javier Luquín. Met deze wedstrijden was een nieuw paar schoenen te winnen. Siria werd na verloop van tijd echter uitgesloten van deelname, omdat hij de wedstrijd te veel domineerde. Op dat moment werkte Siria als slager en zong hij tijdens het werk. Zijn baas, David Lara Ríos, hoorde hem zingen en was zo onder de indruk van zijn talent dat hij Siria overhaalde zich op zijn zangcarrière te richten. Ríos beval Siria aan bij zangleraar Noé Quintero en betaalde zelfs voor diens lessen. Tot genoegen van zijn familie gaf Siria daarop zijn boksaspiraties op.

Doorbraak[bewerken]

Op zestienjarige leeftijd ging Siria naar Puebla om met de Mariachi Metepec te zingen, maar zijn professionele doorbraak kwam pas twee jaar later, toen Julito Rodriguez en Alfredo Gil van het beroemde zangduo 'Los Panchos' hem ontdekten en hem meenamen naar een auditie bij CBS Records.

Daar kwam hij in 1950 onder contract en nam hij zijn eerste album op. Hij zong tegelijkertijd in het Teatro Lirico in Mexico-Stad, waar hij danseres Blanca Estela Sáenz ontmoette, met wie hij later zou trouwen. Twee jaar later scoorde Siria zijn eerste hit met het nummer Lloraras. Zijn toenmalige producer Felipe Valdes Leal gaf hem toen zijn nieuwe artiestennaam: Javier Solís.

Solís verwierf internationale bekendheid in 1957 met optredens in de Verenigde Staten, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Hij was een van de eerste zangers in de 'Bolero-Ranchera'-stijl.

Acteercarrière[bewerken]

Solís begon in 1959 met acteren en verscheen in meer dan 20 films samen met artiesten als Pedro Armendáriz, María Victoria, Antonio Aguilar en Lola Beltrán. Zijn laatste film, Juan Pistolas, werd voltooid in 1965.