Jean Arnoldts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Arnoldts
Jean Arnoldts
Algemene informatie
Volledige naam Marie Joseph Goswin Jean Arnoldts
Geboren 27 april 1869
Overleden 19 oktober 1946
Partij Katholieken
Politieke functies
1901-1903 Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marie Joseph Goswin Jean (Jean) Arnoldts (Sittard, 27 april 1869Hasselt, 19 oktober 1946) was een Nederlands bestuurder en politicus voor de Katholieken.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Arnoldts werd geboren als zoon van Johannes Henricus Arnoldts en Marie Josephine Louise Constance Roebroek. Hij doorliep het gymnasium te Kerkrade. Daarna studeerde hij aan het Institut Hollandais. Hij begon zijn carrière als sigarenfabrikant te Sittard. Vanaf 1901 was hij voorzitter van de Nederlandse Rooms-Katholieke Volksbond. Van 17 september 1901 tot 28 mei 1903 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In de Tweede Kamer der Staten-Generaal hield hij zich voornamelijk bezig met het mijnwezen en andere Limburgse belangen. Hij was in zijn woonplaats op vele terreinen actief, maar speelde als Kamerlid nauwelijks een rol. Arnoldts verloor in 1903 zijn Kamerzetel ten gevolge van faillissement en vertrok daarna naar de Verenigde Staten van Amerika.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 september 1892 te Stockheim trouwde Arnoldts met Maria Adriana Josephina Elisabeth de la Brassinne en samen hadden ze zes kinderen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J.S.M. Koenen, scriptie Staatkundig-Historische Studiën, RU Leiden (1976)
  • Onze Afgevaardigden (1901)