Jelmer Steenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jelmer Steenhuis

Jelmer Jan Steenhuis (Amsterdam, 25 maart 1954) is een Nederlandse jurist en ontwerper van puzzels en spellen. Steenhuis is vooral bekend is van zijn wekelijkse puzzels in NRC Handelsblad en Vrij Nederland.

Jelmer Steenhuis was oorspronkelijk werkzaam als advocaat, maar ging dit gaandeweg combineren met het ontwerpen van puzzels. Vanaf 1987 was dat het Scrypto voor NRC Handelsblad, een onder puzzelaars gerenommeerd cryptogram dat voorheen, tot diens dood, door Henk Scheltes werd geleverd. Later kwam daar vanaf 1990 ook de wekelijkse themapuzzel in het weekblad Vrij Nederland bij, losjes gebaseerd op vergelijkbare puzzels in Amerikaanse bladen.

In 1997 besloot Steenhuis zich nog alleen maar op het beroepsmatig bedenken van puzzels toe te leggen, om niet veel later ook zijn eigen bedrijf op te richten: Studio Steenhuis. Studio Steenhuis verzorgt, naast de hierboven genoemde, talloze andere puzzels, waaronder de dagelijkse In het Midden-puzzel in nrc.next en NRC Handelsblad en de Gezocht-puzzel in Vrij Nederland. Ook in bladen als Safe, het gesponsorde tijdschrift van Robeco, en Resource, het studentenblad van de Universiteit Wageningen zijn puzzels van Studio Steenhuis te vinden. Voor velen is een hoogtepunt het jaarlijkse Econogram in NRC Handelsblad, waarin het economisch jaar cryptisch besproken wordt.

Naast zijn ‘papieren’ puzzels produceert Studio Steenhuis ook online games (Bouwstenen), televisieformats (onder andere Superlink, dat in 2005 door de Evangelische Omroep werd uitgezonden) en bordspellen (4Getit). Bovendien beheert Studio Steenhuis sinds 2010 een eigen site waarop bezoekers op abonnementsbasis online kunnen puzzelen.

Externe links[bewerken]