Jemaah Islamiyah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jemaah Islamiyah
الجماعة الإسلامية
Oprichting ca. 2000
Actief in Vlag van Indonesië Indonesië
Vlag van Singapore Singapore
Vlag van Brunei Brunei
Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van Thailand Thailand
Vlag van de Filipijnen Filipijnen
Leider Abu Dujana
Doelstelling Vestiging van een fundamentalistische islamitische theocratie in Zuidoost-Azië
Methoden Bomaanslagen

Jemaah Islamiyah, ook wel weergegeven als Jemaah Islamiah (Arabisch: الجماعة الإسلامية, al-Jamāʿat ul-Islāmíyatu), is een militante islamitische terroristische organisatie die de vestiging van een fundamentalistische islamitische theocratie in Zuidoost-Azië nastreeft, met name in Indonesië, Singapore, Brunei, Maleisië en het zuiden van Thailand en de Filipijnen. Jemaah Islamiyah betekent "islamitische groep" of "islamitische gemeenschap" en wordt vaak aangeduid met de afkorting JI.

Er zijn financiële connecties gevonden tussen Jemaah Islamiyah en andere terroristische groepen, zoals Abu Sayyaf en al-Qaida. Aan het hoofd van Jemaah Islamiyah staat Abu Dujana.

Men veronderstelt dat Jemaah Islamiyah verantwoordelijk is voor diverse aanslagen, waarvan niet altijd de verantwoordelijkheid is opgeëist. Hierop werd Jemaah Islamiyah door de Verenigde Staten van Amerika op de lijst van terroristische organisaties geplaatst.

Aanslagen waarvoor Jemaah Islamiyah verantwoordelijk wordt geacht:

De Indonesische justitie maakt al jaren jacht op de daders van de aanslagen in Bali en elders. In 2010 werd de bejaarde geestelijke Abu Bakar Bashir veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor het financieren van een trainingskamp in Atjeh. een jaar later werd in Pakistan Umar Patek opgepakt, die de zware bommen naar Bali zou hebben gebbracht.