Jenevermuseum (Schiedam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Jenevermuseum
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Type jenever
Opgericht 1996
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur


Hollandse graanjenever - een jonge-jeneversoort waarvan de alcohol voor 100% afkomstig is uit granen

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam bevindt zich sinds 1996 in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij De Locomotief aan de Lange Haven 74-76 in de Zuid-Hollandse stad Schiedam, de stad die bekend werd als jeneverhoofdstad van de wereld.

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over de geschiedenis en achtergronden van jenever en jeneverstoken in Nederland. Denk daarbij aan reclame-uitingen, verpakkingsmateriaal of glaswerk. Er is meestal een wisseltentoonstelling te bewonderen. Het museum beschikt over een proeflokaal en niet te vergeten de historische branderij waar moutwijnjenever gestookt wordt volgens de Oud-Hollandsche Methode en naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam 'Old Schiedam'.

Het museumgebouw stond in 1998 model voor het 79e Delfts blauwe huisje van de KLM.

Stookmarathon (in 2015 Stokers-evenement)[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Brandersfeesten die elk jaar in het laatste weekend van september plaatsvinden, houdt het museum sinds 2011 een stookmarathon, waarbij onder grote belangstelling van jeneverliefhebbers drie dagen lang non-stop moutwijn wordt gestookt in de branderij van het museum, zodat mensen kunnen zien hoe vroeger jenever werd gestookt in de ruim vierhonderd branderijen die Schiedam ooit rijk was. In de week voor de Brandersfeesten wordt door de Schiedamse Molens extra veel rogge en gerstemout gemalen om alle 12 kuipen van de branderij vol met beslag te krijgen. Het laatste beslag wordt hierbij gemaakt op de openingsavond van de Brandersfeesten. In de nacht van vrijdag op zaterdag om 0:00 uur wordt dan het vuur onder de ketel aangestoken en het eerste ruwnat gestookt. Hiermee gaat de stookmarathon dan officieel van start en worden in het weekend van de Brandersfeesten alle 12 kuipen beslag afgestookt tot moutwijn. Het museum is tijdens deze stookmarathon gratis te bezoeken. Daarnaast is de stookmarathon ook op de site van het museum en via PopUp TV te volgen via een live-stream. Daarnaast worden de beelden van de stookmarathon geprojecteerd op het zeil van een schip dat bij het museum afgemeerd ligt tijdens de hele stookmarathon. De moutwijn die gestookt wordt tijdens de stookmarathon wordt vervolgens drie jaar gelagerd en dan op de Brandersfeesten in het museum verkocht als Branderswijn. Dit gebeurde in 2014 voor het eerst. Toen werd de Branderswijn verkocht die tijdens de Brandersfeesten van 2011 werd gestookt tijdens de stookmarathon. In 2015 wordt de stookmarathon echter vervangen door het Stokers-evenement, waarbij alleen tijdens de reguliere openingstijden van het museum wordt gestookt. Bovendien wordt er dan alleen op zaterdag en zondag gestookt en niet ook op de vrijdag. Ook worden er dan slechts 8 kuipen afgestookt in plaats van alle 12 kuipen.

Ook tijdens het Jeneverfestival in juni wordt het hele weekend gestookt in de branderij. Alleen wordt er dan niet non-stop gestookt maar alleen tijdens de openingstijden van het museum dat dan eveneens gratis is te bezoeken. Bovendien wordt er dan maar twee dagen gestookt in plaats van drie. Op deze manier is ook tijdens dit festival te zien hoe men vroeger moutwijn stookte in de vele branderijen in Schiedam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

In België het Nationaal Jenevermuseum Hasselt en het Jeneverhuis Van Hoorebeke in Eeklo

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]