Jerry Seinfeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jerry Seinfeld
Seinfeld in 2010
Algemene informatie
Volledige naam Jerome Allen Seinfeld
Geboren 29 april 1954
Geboorteplaats Brooklyn
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1980 - heden
Beroep acteur, stand-upkomiek
Handtekening
Handtekening
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Seinfeld in 1997

Jerome Allen (Jerry) Seinfeld (Brooklyn (New York), 29 april 1954) is een Amerikaans acteur, schrijver en stand-upcomedian. Zijn vader, Kálmán Seinfeld[1] (1918–1985), was van Hongaars-Joodse afkomst en zijn moeder, Betty (meisjesnaam Hosni; 1917–2014), en haar ouders Selim and Salha Hosni, waren Sefardische Joden die in 1909 vanuit Aleppo, Syrië naar de Verenigde Staten emigreerden.[2]

Direct na zijn opleiding aan het Queens College probeerde Seinfeld een open podium uit en pionierde daarmee als stand-upcomedian.

In mei 1981 trad hij een paar keer met succes op in Johnny Carsons Tonight Show. Hij werd al snel een graag geziene gast in verschillende vergelijkbare televisieprogramma's waaronder dat van David Letterman.

Seinfeld[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 legden Jerry Seinfeld en Larry David de basis voor wat bekend zou worden als een van de meest iconische televisieprogramma's: "The Seinfeld Chronicles" voor NBC. Niet lang daarna werd de titel van de show ingekort tot simpelweg "Seinfeld". Het programma oogstte grote successen en liep tot 1998. Centraal stonden de belevenissen van vier vrienden: Jerry, George, Elaine en Kramer.

Seinfeld's entree in de wereld van stand-upcomedy begon in de Comic Strip Live in New York City, waar hij aanvankelijk als ober werkte. Zijn doorbraak kwam toen hij het podium opklom tijdens een open-mic avond. Als eerbetoon aan deze plek begint de televisieserie "Seinfeld" met Jerry die met zijn rug naar de camera staat, kijkend naar een muur - een directe verwijzing naar de beroemde muur van de Comic Strip Live.

Na het afsluiten van "Seinfeld", maakte Jerry Seinfeld een opmerkelijke verschijning in de serie "Curb Your Enthusiasm", gecreëerd door zijn oude partner Larry David. In specifieke afleveringen werd een reünie van de "Seinfeld"-cast geënsceneerd, waarvoor het originele decor van Jerry's appartement zorgvuldig werd gereconstrueerd.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Jerry Seinfeld is de zoon van Kalman Seinfeld (1918-1985) en Betty Hosni (1915). Zijn moeder was van Syrische komaf en haar ouders kwamen uit Aleppo.[3] Seinfeld is gehuwd en heeft drie kinderen.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Toen Frank Sinatra stierf werd de slotaflevering van de tv-serie Seinfeld uitgezonden. Daardoor was het stil op straat en had de ambulance vrij baan.[4]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Jerry Seinfeld.