Jerry Seinfeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jerry Seinfeld
Seinfeld in 2010
Seinfeld in 2010
Algemene informatie
Volledige naam Jerome Allen Seinfeld
Geboren 29 april 1954
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1980 - heden
Beroep acteur, stand-upkomiek
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Seinfeld in 1997

Jerome (Jerry) Seinfeld (Brooklyn (New York), 29 april 1954) is een Amerikaans acteur, schrijver en stand-upcomedian van Joodse afkomst.

Direct na zijn opleiding aan het Queens College probeerde Seinfeld een zogenaamde open mic night uit en pionierde daarmee als stand-upcomedian.

In mei 1981 trad hij een paar keer met succes op in Johnny Carsons Tonight Show. Hij werd al snel een graag geziene gast in verschillende vergelijkbare televisieprogramma's waaronder dat van David Letterman.

Seinfeld[bewerken]

In 1989 maakte Seinfeld samen met Larry David de eerste afleveringen van The Seinfeld Chronicles voor de omroep NBC. Later werd de naam van het programma kortweg Seinfeld. Het programma was erg succesvol en werd tot 1998 gemaakt. De hoofdpersonages van de serie waren Jerry, George, Elaine en Kramer. Seinfield begon zijn carrière al werkend in the Comic strip NYC waar hij tafels bediende. Later brak hij daar door toen hij een keer het podium betrad tijdens een open mic avond. In de serie Seinfield begint hij met zijn rug tegen de camera aan en met zijn gezicht tegen een muur kijkend, dit is een eerbetoon aan de comic strip aangezien die dezelfde muur op het podium heeft.

Familie[bewerken]

Jerry Seinfeld is de zoon van Kalman Seinfeld (1918-1985) en Betty Hosni (1915). Zijn moeder was van Syrische komaf en haar ouders kwamen uit Aleppo.[1] Seinfeld is gehuwd en heeft drie kinderen.

Filmografie[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Jerry Seinfeld.