Naar inhoud springen

Jesse Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jesse Jackson
Jesse Jackson
Naam Jesse Louis Jackson, Sr.
Geboren Greenville (South Carolina), 8 oktober 1941
Partij Democratische Partij
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Politiek

Jesse Louis Jackson, Sr., geboren als Jesse Louis Burns (Greenville (South Carolina), 8 oktober 1941) is een Amerikaanse baptistenpredikant, politicus en burgerrechtenactivist.

Na een onvoltooide studie theologie werd Jackson een naaste medewerker van Martin Luther King en hij stond aan diens zijde toen King werd vermoord. Later dat jaar (1968) werd hij tot baptistische dominee bevestigd.

Jackson richtte PUSH (People United to Serve Humanity) op in 1974, een organisatie bedoeld om zwarten meer bij de economie te betrekken, en in 1986 werd hij voorzitter van de Rainbow Coalition, een organisatie waarin diverse minderheidsgroepen, vredesactivisten, milieuorganisaties en politieke groeperingen ter ondersteuning van de armen zijn verenigd. In 1996 werden de twee samengevoegd.

In de jaren 80 groeide Jackson uit tot een belangrijke woordvoerder van de minderheden- en Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Hij deed tweemaal, in 1984 en 1988, een poging de Democratische kandidatuur voor het presidentschap te behalen, en hoewel hij beide keren faalde, toonde hij hiermee wel aan dat Afro-Amerikanen inmiddels een belangrijke politieke factor binnen de Democratische Partij geworden waren.

Jackson werd ook bekend door, soms succesvolle, onderhandelingen met de leiders van landen uit anders machtsblokken zoals Syrië, Irak en Cuba over de vrijlating van Amerikaanse gevangenen, en Bill Clinton eerde hem met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten. Jerry Brown, voormalig gouverneur van Californië, overwoog in 1992 Jackson te kiezen als zijn kandidaat voor het vicepresidentschap. Dit viel slecht bij de Joodse gemeenschap in New York, want Jackson had in het verleden verschillende antisemitische opmerkingen gemaakt. Clinton won de voorverkiezingen met een grote voorsprong.

Jackson was later betrokken bij demonstraties tegen de Irakoorlog. Zijn zoon, Jesse Jackson Jr., was lid van het Huis van Afgevaardigden.

Zie de categorie Jesse Jackson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.