Naar inhoud springen

Jessica Gal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jessica Gal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Jessica Shelley Isabel Gal
Geboren Amsterdam, 6 juli 1971
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Gewicht tot 57 kg.
Sportieve gegevens
Discipline Judo
Trainer Cor van der Geest
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Sport

Jessica Shelley Isabel Gal (Amsterdam, 6 juli 1971) is een Nederlands voormalig judoka, die namens Nederland viermaal deelnam aan de Olympische Spelen. Na haar actieve sportcarrière begon Gal in 2001 aan een opleiding tot sportarts en trad ze als begeleidend ploegarts in dienst bij de Nederlandse vrouwenhockeyploeg onder leiding van bondscoach Marc Lammers.

Gal, dochter van een Hongaarse vader en een Amerikaanse moeder, was in 1988 op zeventienjarige leeftijd aanwezig op de Spelen van Seoel, maar toen had het vrouwenjudo nog geen officiële olympische status en fungeerde het als demonstratiesport. Gal viel in Zuid-Korea niet in de prijzen.

Bij de Spelen van Barcelona (1992) eindigde Gal, toen uitkomend in het half-lichtgewicht (tot 52 kilogram), als vijfde. Ook bij de Spelen van Atlanta (1996) en de Spelen van Sydney (2000) slaagde de pupil van trainer Cor van der Geest er niet in een medaille te winnen. Na 'Sydney' beëindigde ze haar actieve judoloopbaan.

Gal was actief in de categorie tot 57 kilogram. Ze behaalde in tien jaar tijd achttien nationale titels bij de vrouwen. Daarnaast werd ze viermaal Europees kampioen en werd ze driemaal derde op wereldkampioenschappen. Ze voltooide in de tussentijd haar gymnasiumopleiding op het Vossius Gymnasium in Amsterdam en studeerde medicijnen. Ze rondde in 1998 haar artsenstudie af, waarna ze in combinatie met haar topsportbeoefening specialistisch onderzoek deed.

Haar oudere zus Jenny was ook judoka en nam later de Italiaanse nationaliteit aan.

Na haar sportloopbaan werd Gal werkzaam als sportarts in Amsterdam en Den Haag. In april 2009 begon zij in Amsterdam een eigen sportmedisch adviescentrum. Op 31 december 2013 deed ze mee aan de televisiequiz De Slimste Mens.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldkampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Europese kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]