Jeugdkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeugdkerk D-Vote (2006)

Een jeugdkerk is een kerk waarbij de boodschap (het evangelie) in een eigentijds (meestal evangelisch) jasje is gestoken zodat jongeren erdoor worden aangesproken.

Jeugdkerken zijn vaak evangeliserend van karakter. Dit zorgt ervoor dat de nadruk ligt op de boodschap van Jezus Christus en dat geschillen (over zaken waarover de kerken van mening verschillen) worden gemeden.

Omdat een jeugdkerk meestal niet bij één bepaalde kerk 'hoort', maar in het algemeen een interkerkelijk initiatief is, wordt de invulling (uitvoering) van de jeugdkerk een mix van de kerken die hieraan meewerken. Jongeren uit verschillende gemeenschappen kunnen zich hier thuis voelen. Vanuit hun verschillende achtergronden kunnen ze persoonlijk leren bijdragen aan wederzijds respect en aan het toepasbaar maken van de inhoud van de Bijbel in hun dagelijks leven. Dit door eigentijdse muziek (vaak Opwekkingsliederen), persoonlijke getuigenissen, korte studies en discussies (gestart of vervolgd op internet) en vriendschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het begrip 'jeugdkerk' werd in de eerste helft van de twintigste eeuw voor het eerst gebezigd en had toen vooral betrekking op initiatieven uit vrijzinnig-protestantse kerken voor pubers. Zo had de Nederlandse Protestantenbond in die tijd een commissie die eens in de twee weken 'godsdienstoefeningen voor de jeugd' organiseerde, waarbij de doelgroep uit 12- tot 16-jarige jongens en meisjes bestond. De gewone kerkdiensten zouden de jeugd nog weleens eerder kunnen afstoten van het religieuze leven dan ernaartoe doen trekken, zo meende men, daarom zocht de jeugdkerk 'in voor hen bevattelijken vorm en in aansluiting aan hun geestesontwikkeling, leiding te geven aan hun godsdienstig leven, hun idealisme te sterken, in den kring van hun levensbeschouwing het licht te doen vallen op de waarde van het geloof in God en van het vertrouwen in de menschheid'.[1] Op 9 december 1918 hield ds. Andries Martinus van de Laar Krafft (1891-1964) de eerste jeugdkerkdienst te Rotterdam, waar Krafft speciaal als jeugdpredikant was aangesteld.

Begin 21e eeuw kreeg de term jeugdkerk nieuwe invulling nadat Marcel Gaasenbeek, oprichter van jeugdkerk Enter the Fish in Hellevoetsluis uitgebreid in het nieuws kwam naar aanleiding van een optreden in het EO-programma Het Elfde Uur in 2001. Naar aanleiding daarvan ontstond door heel Nederland een groot aantal jeugdkerken. Soms ging het om al bestaande initiatieven die zichzelf jeugdkerk gingen noemen of door de buitenwacht onder dat label werden geschaard. In 2004 waren er bijna 60 jeugdkerken. Met name de start van jeugdkerk Godfashion in Zwolle veroorzaakte veel discussie in traditionele kringen, omdat men bang was dat de jeugdkerk juist jongeren uit de kerk zou halen.

De jeugdkerk-beweging beleefde haar hoogtepunt rond 2005. Veel jeugdkerken - waaronder Godfashion en Enter the Fish - werden in de jaren daarna opgeheven, door gebrek aan vrijwilligers, financiën of bezoekers. In januari 2007 hief Stichting Jeugdkerken, de ondersteunende organisatie voor beginnende jeugdkerken, zichzelf op, omdat er nauwelijks nieuwe jeugdkerken bij kwamen. Gaasenbeek gaf aan dat de hoop "dat er veel mensen tot geloof zouden komen" niet was uitgekomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jeugdkerken.nl. Informatie over het opstarten van een jeugdkerk. Gearchiveerd februari 2009