Jim Crow (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jim Crow

Jim Crow is een typetje van een zwarte Amerikaanse slaaf in 1828 neergezet in het lied Jump Jim Crow door de Amerikaanse entertainer Thomas Rice.

Thomas Rice gebruikte het typetje in de minstrel shows waarbij hij zich voor het optreden zwart schminkte in het gezicht (blackface) met verbrande kurk en erbij danste op een typische manier. Hij zong hierbij het nummer Jump Jim Crow dat in de Verenigde Staten enorm populair werd. Volgens dit nummer was Jim Crow werkzaam op de plantage Tuckahoe in de Amerikaanse staat Virginia.

Het typetje Jim Crow werd al snel synoniem voor Afro-Amerikanen en werd een negatief stereotype en spotnaam. Het personage diende als bijnaam voor de rassenwetten in de Verenigde Staten, de zogenaamde Jim Crow-wetten. Deze wetten waren een complex systeem van rassenwetten en -gebruiken die de rassensegregatie in het zuiden van de VS van 1876 tot 1965 (het Jim-Crowtijdperk) in stand hield.

De oorsprong van de naam "Jim Crow" staat niet vast, maar kan ontstaan zijn van het pejoratieve begrip crow ("kraai") dat in de Verenigde Staten in de 18de eeuw werd gelinkt aan zwarte mensen. Jim zou dan kunnen afgeleid zijn van Jimmy, bargoens voor kraai, en ook een verkorting van crowbar, het engels woord voor koevoet. Vóór 1900 heetten koevoeten crows en een kleine koevoet wordt nog steeds een jimmy genoemd, typisch inbrekersgereedschap.

De dancing crow is een begrip dat ouder is dan de genoemde minstrel shows en was afkomstig van de praktijk van boeren om in alcohol gedrenkte maïskorrels rond te strooien voor de kraaien, die zo dronken werden dat ze enkel nog konden fladderen en opspringen, waardoor de boer ze makkelijk kon neerknuppelen en doden.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • In de tekenfilm Dombo uit 1941 heet een van de zwarte kraaien ('crow') Jim Crow
  • Het Amerikaanse kinderlied Jump Jim Joe is een variant van Jump Jim Crow
  • Childish Gambino verwijst met zijn gezichtsuitdrukkingen en dansbewegingen naar dit type in de videoclip van het nummer "This is America".