Blackface

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
09-12-2017

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Geen wereldwijd standpunt en grote overlap met minstrel show

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. U kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Amerikaanse acteur Bert Williams met blackface-visagie in 1921

Blackface is een term in de Verenigde Staten voor een zwartgeschminkt gezicht dat in theater wordt gebruikt om een Afro-Amerikaan voor te stellen. Zowel in de VS als in Groot-Brittannië werd blackface gebruikt in minstrel shows waarin Afro-Amerikanen als een typetje werden neergezet. In de Verenigde Staten worden daarnaast de termen brownface, yellowface en redface gebruikt voor acteurs die respectievelijk een rol spelen als latino, Aziaat of indiaan in de filmindustrie.[1].

Blanke blackface-artiesten gebruikten gebrande kurk en later schmink of schoensmeer om hun huid zwart te maken en hun lippen te benadrukken. Hierbij droegen ze vaak wollige pruiken, handschoenen, slipjassen of gerafelde kleren om de transformatie compleet te maken. Later zijn ook zwarte artiesten in blackface opgetreden.

Tegen het midden van de 20e eeuw beëindigde de zich veranderende houding over rassen en racisme de prominentie van blackface-make-up zoals die in de VS gebruikt werden.

Hedendaagse verschijningsvormen[bewerken]

Het wordt nog steeds in beperkte vorm gebruikt in Amerikaanse theaters en wordt vandaag de dag meer gebruikt als maatschappelijk commentaar of satire. Het meest blijvende effect van blackface is het precedent dat het schiep om een internationaal publiek te laten kennismaken met afro-amerikaanse cultuur, al was dat dan door een vervormde lens.[2][3]

De baanbrekende culturele toe-eigening,[2][3][4] uitbuiting, en culturele assimilatie[2] van de Afro-Amerikaanse cultuur door blackface, alsmede de multi-etnische samenwerkingen die eruit volgden, waren een voorzet voor het marktsucces en verspreiding van Afro-Amerikaanse cultuur en zijn vele afgeleide vormen in de hedendaagse popcultuur.[3][5][6]

Kritiek[bewerken]

Door het gebruik van blackface krijgen donkere acteurs minder snel een rol toegekend en kunnen stereotiepe karikaturen ontstaan van de gespeelde groep.


Tradities in andere landen[bewerken]

An ancient Greek Gnathia vase depicting a comic actor, attributed to the workshop of the Konnakis Painter, dated 360–350 BC, from the Getty Villa, Apulia (Magna Graecia), Italy

In Europa zijn er een aantal volksdansen of voorstellingen waarin een roetgezicht de nacht voorstelt, of het naderen van de langere nachten die met de winter samenhangen. Veel Noord-Europese gebruiken met zwartgeschminkte gezichten worden ritueel gebruikt om de krachten van de naderende winter tevreden te stellen, met karakters met zwartgemaakte gezichten of zwarte maskers.[7]

In Finland is een versie van een zingende optocht die in de stad Oulu ontstaan is, een musical die onder de naam Tiernapojat bekend is, een geliefde nationale kersttraditie geworden. Deze show is onderdeel van kerstvieringen op scholen, kleuterscholen en elders, en wordt altijd met kerst op radio en televisie uitgezonden. De Finse versie bevat niet-christelijke elementen zoals een koning Herodes die de "koning der Moren" verslaat, wiens gezicht altijd zwart geverfd is. De huidskleur van dit personage wordt ook beschreven in de liedjes in de optocht.[8]

In Kuifje in Afrika gebruikt de striptekenaar Hergé een donker karikatuur om de Congolezen uit te beelden. In de Nederlandse strip Sjors en Sjimmie, die begon in 1902, werd Sjimmy oorspronkelijk ook zo uitgebeeld, maar hij werd in de loop van de tijd veranderd in een normale zwarte Nederlandse jongen. In 1969, toen Jan Kruis de strip overnam, was zijn transformatie tot een normale jongen compleet.

In de Verenigde Staten en Engeland wordt Zwarte Piet gezien als een vorm van blackface; [9][10][11][12] binnen Nederland is het controversieel om Zwarte Piet met blackface te vergelijken vanwege de andere ontstaanshistorie.

Digitaal[bewerken]

Digitale animatie geven mensen de mogelijkheid om een andere huidskleur aan te nemen. In 2016 ontstond er controversie over Snapchat's Bob Marley filter, waarmee gebruikers aan hun gezichten een donkere huid, dreadlocks en een muts konden toevoegen.[13][14]