Overleg:Blackface

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik zou de laatste zin "In Nederland wordt Zwarte Piet vergeleken met blackface." graag veranderen in "In het buitenland wordt de Nederlandse Zwarte Piet vergeleken met blackface." Immers het zijn buitenlandse bronnen die hier de Nederlandse traditie als zodanig beoordelen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.251.99.86 (overleg · bijdragen)

Voel je vrij en ga je gang. MatthijsWiki (overleg) 11 aug 2017 12:48 (CEST)
Ik heb er van gemaakt VS en UK, dat zijn ook de bronnen en daar was deze traditie. Of het wereldwijd ook zo wordt gezien wordt niet helder uit de bronnen. Hannolans (overleg) 7 dec 2017 15:57 (CET)

Blackface en provo's[bewerken]

In Nederland was de provo Robert Jasper Grootveld als "antirookmagiër" een blackface. Ik kan geen goede bron voor de achtergrond hiervan vinden.

SiggyF (overleg) 7 dec 2017 00:38 (CET)

Zwartopgemaakt of typetje?[bewerken]

Het wordt me niet geheel duidelijk of blackface een grimekleur is of dat het een bepaald grimetypetje is. Het zwart maken van het gezicht op zich lijkt me niet controversieel en gebeurt bij veel rituelen, maar het karakter of wel, zoals in gebruik bij de genoemde shows. In de engelstalige lees ik dat er onder '"Darky" iconography' wordt gesproken over "googly-eyed, with inky skin; exaggerated white, pink or red lips; and bright, white teeth". Wordt dat laatste stereotype bedoeld met blackface? Hannolans (overleg) 8 dec 2017 22:11 (CET)

Op Minstrel show staat dat ook zwarte acteurs blackface speelden. Daaruit zou ik opmaken dat het met name een typetje is en geen theaterschmink voor blanke acteurs? Hannolans (overleg) 10 dec 2017 16:05 (CET)
Ik heb het ipv als theaterschmink nu omgeschreven als zwartgeschminkt gezicht in theater.Hannolans (overleg) 12 dec 2017 15:54 (CET)

Banen in filmindustrie[bewerken]

Ik lees een aspect dat ik hier niet tegen dat blackface er voor zorgt dat blanken in de filmindustrie alle rollen op zich nemen waardoor er geen werk is voor mensen met een donkere huidskleur https://www.vn.nl/de-schrijnende-geschiedenis-van-blackface-en-whitewashing-in-hollywood-en-nederland/ Hannolans (overleg) 8 dec 2017 22:44 (CET)

Ik heb iets hiervan toegevoegd. Het is wel iets heel anders dan het typetje dat juist wel door zwarte acteurs ook werd gedaan. Hannolans (overleg) 10 dec 2017 16:06 (CET)

Strips blackface?[bewerken]

Er is zojuist de strip Kuifje en Sjors en Sjimmie toegevoegd. Hierbij is echter geen sprake van blackface dat volgens het artikel een theaterschminktechniek is. Hannolans (overleg) 10 dec 2017 12:40 (CET)

Woord niet in woordenboek[bewerken]

Dit woord zit niet in het Nederlandstalig woordenboek en is een Amerikaanse term. Als we dit niet zien als een typetje binnen Minstrel, maar breder als donkerschminken van blanke toneelspelers, is daar een Nederlandse term voor binnen de visagie? Hannolans (overleg) 10 dec 2017 13:26 (CET)

Herbenoeming tot roetgezicht[bewerken]

In literatuur, ook oudere literatuur, kom ik het woord 'roetgezicht' tegen. Zie ook bijv https://taaldacht.nl/2016/10/04/roet-maskers-en-geesten/ en http://www.gutenberg.org/files/38211/38211-0.txt Roetgezicht is ook niet eenduidig, maar wel een stuk minder Amerikaanse annotatie. Het zou ook naast dit artikel kunnen worden opgezet, waarbij deze uitsluitend over de Amerikaanse blackface in minstrelshows waardoor het ook als typetje kan gelden. Hannolans (overleg) 12 dec 2017 13:42 (CET)