Jim Steinman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jim Steinman

Jim Steinman, geboren als James Richard Steinman (Hewlett (New York), 1 november 1947 - Danbury (Connecticut), 19 april 2021[1][2]) was een Amerikaans tekstschrijver en componist.

Hij vertegenwoordigt een muziekstijl die bekendstaat als Wagnerian Rock-Opera (Wagneriaanse rockopera), een stijl die voornamelijk beïnvloed werd door de operamuziek van Wagner en de muziekproductie van Phil Spector (River Deep, Mountain High en You've Lost That Loving Feeling). Tevens kan men er elementen van de muziek van Elvis Presley in terugvinden (zoals in het nummer Two Out of Three Ain't Bad). Zo rond eind jaren zestig, begin jaren zeventig werd Steinman tevens beïnvloed door The Doors en Bruce Springsteen (wiens album Born To Run overeenkomsten vertoont met Steinmans werk uit de periode vlak daarna).

De jaren zestig, Amherst College[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 60 van de twintigste eeuw was Steinman een student op het Amerikaanse Amherst College en het is waarschijnlijk ook hier waar zijn muzikale wortels liggen. Halverwege de jaren zestig werkte hij mee aan een productie van 'De goede mens Van Sezuan' ('Der gute Mensch von Sezuan' van Bertolt Brecht) en werkte met Barry Keating samen aan 'The Beard'.

In 1969 ging Jim Steinmans eigen werk, onder regie van Keating, in productie. Het was een musical met als titel 'The Dream Engine'. 'The Dream Engine' was zeer vooruitstrevend, onder meer door het provocerende karakter, de muziek (waaronder de basis voor het later wereldberoemde Total Eclipse Of The Heart) en de vertoning van naaktheid. De wederzijds vernietiging brengende strijd tussen jongeren en gezagsdragers aan het eind van de musical kan gezien worden als een voorbode op de studentenopstanden begin jaren 70.[bron?]

'The Dream Engine' werd twee keer opgevoerd op Amherst College, één keer op Mount Holyoke College en daarna naar alle waarschijnlijkheid in een professioneel theater in New York, onder leiding van Joseph Papp (die onder de indruk was van Steinmans talent na het bijwonen van een uitvoering van 'The Dream Engine') en met een toen nog redelijk onbekende Richard Gere in de hoofdrol, oorspronkelijk vertolkt door Steinman zelf. Laatstgenoemde uitvoering kon in de New Yorkse theaterwereld echter op maar weinig bijval rekenen en daarmee was het 'Dream Engine'-hoofdstuk zo goed als afgesloten.

1970-1977[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 70 componeerde Steinman de muziek voor het poppenspel 'Ubu On The Hill' gebaseerd op het theaterstuk 'Ubu Roi'. Naar alle waarschijnlijkheid is deze muziek verloren gegaan omdat men steeds over de oude banden heen de soundtrack opnam.

In 1972 bracht Steinman samen met Keating een eigen bewerking van Wagners 'Das Rheingold' op de planken, onder de naam 'The Rhinegold'. Rond diezelfde tijd verscheen er ook een show genaamd 'Bloodshot Wine', maar veel is hierover niet bekend. Tevens verscheen in deze periode Steinmans eerste studio-opname, te weten het nummer Happy Ending op het album 'Food Of Love' door Yvonne Elliman.

In 1973 werkte Steinman mee aan een musical met de titel 'More Than You Deserve' (onder leiding van Papp). Tijdens de audities hiervoor kwam Steinman oog in oog met een jonge zanger uit Texas met de bijnaam Meat Loaf (echte naam: Marvin Lee Aday), van wie hij zeer onder de indruk was. Later zou dit een van de belangrijkste ontmoetingen in de geschiedenis van de rockmuziek worden genoemd.[bron?] Rond deze periode werkte Steinman met Ray Earl Fox samen aan een theaterversie van Melvins 'The Confidence Man'. Het zou nog tot de jaren 80 duren dat die op de planken komt.

In 1975 componeerde hij de muziek voor een stuk gebaseerd op het leven van Jim Morrison 'Kid Champion' getiteld.

In 1977 bracht Steinman voor het eerst een workshopversie van de musical 'Neverland' op de planken. Deze bevat een handvol nummers van het latere 'Bat Out Of Hell' en het idee van een 'Neverland'-musical en -film nam vanaf toen een belangrijke plaats in Steinmans werk in. De workshopversie van 'Neverland' is een soort kruising tussen Peter Pan en Steinmans eigen 'The Dream Engine'. Naast nummers die later op 'Bat Out of Hell' verschijnen bevat het ook een nummer uit 'The Dream Engine' (Who Needs The Young?) en een nummer dat waarschijnlijk gedeeltelijk uit 'De Goede Mens Van Sezuan' komt (Gods). Van dit werk (alsook van 'The Rhinegold') bestaan opnames, maar de tweede akte ontbreekt grotendeels omdat de persoon die de opnames maakte vergeten was de cassetterecorder aan te zetten toen de tweede akte begon.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]