Jivaro (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jivaro
De schat van de Amazone (NL)
Regie Edward Ludwig
Producent William H. Pine
William C. Thomas
Scenario Winston Miller
Hoofdrollen Fernando Lamas
Rhonda Fleming
Muziek Gregory Stone
Montage Howard Smith
Cinematografie Lionel Lindon
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 12 februari 1954
Vlag van Nederland 25 februari 1955
Genre Avontuur
Speelduur 93 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jivaro is een Amerikaanse avonturenfilm in Technicolor uit 1954 onder regie van Edward Ludwig. Destijds werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel De schat van de Amazone.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Amerikaanse Alice Parker arriveert in een klein dorpje in de oerwoud van de Amazone, op zoek naar haar verloofde Jerry Russell, die enkele tijd geleden het oerwoud in is getrokken om goud te vinden. Ze schakelt de hulp in van regio-expert Rio Galdes en betaalt hem om haar te vervoeren naar een dorpje waar ze gelooft dat Jerry een plantage bezit. Alice weet niet dat Rio hiervoor contact heeft gehad met Jerry en zodoende weet dat Jerry een alcoholistische leugenaar is. Onderweg treft ze een stammeisje genaamd Maroa aan in een hut van Jerry en leert zodoende over zijn overspel en leugens. Kort daarna wordt ze aangerand door een goudzoeker, Tony. Rio redt Alice en wordt verliefd op haar. Die nacht uit Alice haar twijfels over Jerry en zoent Rio.

De volgende dag vertelt een priester het duo dat een medaillon van Jerry diep in de jungle is gevonden en dat hem mogelijk iets is overkomen. Rio en Alice beginnen een expeditie de jungle in, maar de wegen worden steeds onbegaanbaarder en gevaarlijker. Op de tweede dag treffen ze Jerry's lichaam aan bij een ruïne vol goud. Tony is hen gevolgd op de expeditie en zet zijn zinnen op dit goud, ondanks waarschuwing van Rio dat lokale stamvolken hem zullen achtervolgen. Zoals verwacht worden ze aangevallen en komen Tony en diens handlanger Vinny om het leven. Rio en Alice weten succesvol te ontsnappen en besluiten om het oerwoud gezamenlijk te verlaten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Fernando Lamas Rio Galdez
Rhonda Fleming Alice Parker
Brian Keith Tony
Lon Chaney jr. Pedro Martines
Richard Denning Jerry Russell
Rita Moreno Maroa
Marvin Miller Jivaro Chief Kovanti
Morgan Farley Vinny
Pascual García Peña Sylvester
Nestor Paiva Jacques
Kay Johnson Umari
Charles Lung The Padre
Gregg Barton Edwards

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk werd John Payne aangesteld in de mannelijke hoofdrol en zou de film in 3d worden uitgebracht.[1] Fernando Lamas en Rhonda Fleming werden in april 1953 aangekondigd als de hoofdrolspelers.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film kreeg in Nederland destijds slechte kritieken. Recensent van De Waarheid bekritiseerde "het trage verhaal" en schreef dat de film "zich in niets van het stereotype 'avonturen-om-goud-verhaal' [onderscheidt]".[2] Criticus van Het Parool omschreef Jivaro als een "traag verlopende jungle-film" met een "boeiend gegeven" dat er "beslist niet uit [komt]".[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]