John Payne (filmacteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Payne
John Payne in 1957
Algemene informatie
Volledige naam John Howard Payne
Geboren 28 mei 1912
Overleden 6 december 1989
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1936-1975
Beroep Acteur
Zanger
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Howard Payne (Roanoke (Virginia), 28 mei 1912 - Malibu (Californië), 6 december 1989) was een Amerikaans acteur en zanger, die voornamelijk te zien was in musicalfilms van 20th Century Fox.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Payne werd geboren als zoon van Ida Hope Shaeffer en George Washington Payne, de oprichter van zijn geboortestad Roanoke. Hij bezocht de Roanoke College en stond vervolgens ingeschreven bij de Columbia-universiteit. Hij studeerde daar drama en kreeg zanglessen op de Juilliard School. Om rond te komen kreeg hij talloze banen, waaronder als worstelaar en zanger in de vaudeville. In 1934 werd hij ontdekt door een talentenjager van een theater van Shubert en werd aangenomen als acteur.

Payne toerde door het land met verscheidene shows en zong ook in verscheidene radioprogramma's in New York. In 1936 verliet hij New York voor Hollywood, toen Samuel Goldwyn hem een filmcontract aanbood. Tot en met 1940 was hij te zien in films van verschillende studio's, maar in dat jaar tekende hij een contract bij 20th Century Fox. Hij was voornamelijk te zien in musicals tegenover Sonja Henie, Betty Grable en Alice Faye. Zijn eerste hoogtepunt behaalde hij in 1946, toen hij naast Tyrone Power en Gene Tierney te zien was in The Razor's Edge.

Payne wordt wellicht het best herinnerd voor zijn rol in Miracle on 34th Street (1947), waarin hij speelde tegenover Maureen O'Hara. In zijn latere carrière veranderde hij zijn imago en was hij bijna alleen nog maar te zien als harde jongens in films noirs en westerns. Aan het eind van de jaren 40 had Payne zijn populariteit verloren en was hij enkel nog te zien in B-films. Hij startte een carrière in de televisie en was van 1957 tot en met 1959 te zien in de televisieserie The Restless Gun.

Aan het begin van de jaren 60 werd Payne aangereden door een auto en hield hier verwondingen aan over waar hij twee jaar lang last van had. Hij had er ook littekens aan overgehouden, maar keerde desondanks terug naar de film- en televisieindustrie. Zijn laatste filmverschijning maakte hij in 1975, met een rol naast Peter Falk en Janet Leigh in Columbo: Forgotten Lady.

Payne was van 1937 tot en met 1943 getrouwd met actrice Anne Shirley, met wie hij dochter Julie Anne Payne kreeg. Een jaar na de scheiding trouwde hij met actrice Gloria DeHaven, met wie hij de twee kinderen Kathleen Hope Payne en Thomas John Payne kreeg. Ook dit huwelijk hield geen stand; ze scheidden in 1950. Van 1953 tot zijn overlijden in 1989 was hij getrouwd met Alexandra Beryl Curtis. Hij stierf op 77-jarige leeftijd aan een hartfalen. Hij werd vereeuwigd met twee sterren op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie John Payne (actor) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.