Jo Decaluwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jo Decaluwe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 25 mei 1942
Overleden 1 december 2021
Land Vlag van België België
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jo Decaluwe (Petegem-aan-de-Leie, 25 mei 1942 - 1 december 2021) was een Vlaams acteur en theaterdirecteur.

Zijn bekendste rol is die van Fred, de Rooie in Wij, Heren van Zichem. Hij speelde gastrollen in Heterdaad (procureur), Thuis (advocaat Beens), Recht op Recht (dokter), Spoed (dokter Smeekens, priester), Sedes & Belli (Robert Verstappen), Flikken (Urbain De Lepelaere), Verschoten & Zoon (Meneer De Groot), Witse (Hauspie), Rupel (Norbert Haack), Emma (bankdirecteur) en Zone Stad (Herman Claeys). Hij speelde twee gastrollen in F.C. De Kampioenen, één in 2004 en één in 2006 als notaris Dubois.

Jo De Caluwé was ook te zien in vele theater- en televisierollen. Hij staat nog steeds regelmatig op de planken met "Och Hiere God Toch", "Typen" en "De Raadsheeren van Nevele" gebaseerd op verhalen van de Vlaamse toneelschrijver Cyriel Buysse, maar ook met Vincent van Gogh (naar diens correspondentie). In 2007 speelt hij samen met Katrien Delbaere Ik kus je in gedachten.

Met Tine Ruysschaert speelt hij Liefdesbrieven van de Amerikaan A.R. Gurney en vanaf december 2007 Mijn kleine oorlog van Louis Paul Boon. Hij speelt in Vlaanderen en Nederland, Namibië en Zuid-Afrika maar ook in Moskou, Parijs, Rome en andere internationale locaties.

Hij was de manager van het ARCA-theater in Gent. Dat werd hij na zijn studies als regisseur en acteur. Na 34 jaar gaf hij de fakkel door aan jongeren in het Publiekstheater (NTGent).

Anno 2007 leidt hij het Theater Tinnenpot in Gent (zeven zalen). Decaluwe is ere-docent aan de RITS-Erasmushogeschool Brussel.

Hij is een van de auteurs van het in februari 2008 verschenen manifest van de Gravensteengroep.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zal Decaluwe op de Gentse CD&V-lijst staan. Hij zal ook de Oost-Vlaamse provincielijst duwen. Ook in 2000 stond Decaluwe op de provincielijst.[1]