Jo Zanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jo Zanders (Venlo, 10 maart 1908 – aldaar, 12 februari 1999) was burgemeester van de gemeente Venlo tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Benoeming[bewerken]

Zanders, die voorafgaande aan zijn benoeming sedert 1935 raadslid en daarna wethouder van de Roomsch-Katholieke Staatspartij en locoburgemeester was, trad in functie toen Mr Berger als burgemeester van Venlo, evenals andere burgemeesters in Nederland, zijn functie neerlegde. Vele burgemeesters deden dat, omdat zij onder het gezag van de Duitse bezetter kwamen te staan en zij zich, toen ook nog de gemeenteraden door de bezetter werden afgeschaft, zich niet langer voor hun beleid konden verantwoorden.

Verdenking samenwerking met Duitsers[bewerken]

Na de oorlog is Zanders verdacht geweest het misdrijf van collaboratie met de Duitsers te hebben begaan. Daartoe is er een strafrechtelijk onderzoek geopend, maar tot een vervolging is het nooit gekomen. In het eindrapport van augustus 1945 (archief NIOD en gemeente Venlo) wordt vastgesteld: "dat Zanders mogelijk fouten heeft gemaakt, maar dat diens beleid zeker niet als "fout" kan worden beschouwd".

Evacuatie[bewerken]

In november 1944 heeft Zanders via de Zweedse consul en het Rode Kruis zonder succes pogingen in het werk gesteld de door de bezetter geplande winterse evacuatie via Duitsland naar het Noorden van Nederland te voorkomen door een oversteek over de Maas te organiseren naar het toen al bevrijde Blerick.

Voorganger:
B.M. Berger
Burgemeester van Venlo
1941-1945
Opvolger:
B.M. Berger