Joanna Brom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joanna Brom
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Joanna Wilhelmina Francisca Paula Brom
Geboren Utrecht, 8 november 1898
Overleden Utrecht, 29 mei 1980
Geboorteland Nederland
Beroep(en) edelsmid, emailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joanna Wilhelmina Francisca Paula Brom (Utrecht, 8 november 1898 – aldaar, 29 mei 1980) was een Nederlandse edelsmid en emailleur.[1]

Leven en werk[bewerken]

Brom was een dochter van edelsmid Johannes Henricus (Jan Hendrik) Brom (1860-1915) en Agatha Maria Constantia de Charro. Ze kreeg haar opleiding in Duitsland, bij Maria Cyrenius in Salzburg, A. Hoffmann in Wenen, H. Hilbert in Berlijn en K. Hasenohr in Leipzig. Ze ging aan de slag in het familiebedrijf Edelsmidse Brom in Utrecht en werkte vanaf 1931 in hun galerie en winkel het St. Bernulphushuis in Amsterdam. Ze woonde met haar moeder en haar latere schoonzus Hildegard Fischer boven de galerie, die in 1933 werd opgeheven.[2] Brom bleef ongehuwd en woonde ook na het huwelijk van Fischer met haar broer Jan Eloy Brom bij hen in.

Brom verfraaide de kerkelijke voorwerpen die in de edelsmidse werd gemaakt; monstransen, kelken, vazen en schalen werden door haar met email versierd. Daarnaast maakte ze sieraden en portretminiaturen in email. In 1937 won ze de grand prix voor email op een tentoonstelling in Parijs. Ze werkte tot 1958 in het bedrijf. Brom was onder meer lid van de Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst en het Genootschap Kunstliefde.

De kunstenares overleed op eenentachtigjarige leeftijd.