Joe Quesada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe Quesada.jpg

Joseph 'Joe' Quesada (New York, 1 december 1962) is een Amerikaans tekenaar en schrijver van comicverhalen. Hij staat sinds het jaar 2000 als eindverantwoordelijke aan het hoofd van Marvel Comics.

Biografisch[bewerken]

Quesada is van Cubaanse afkomst. Hij studeerde in 1984 af aan de School of Visual Arts in Manhattan. Zijn eerste gepubliceerde tekenwerk verscheen bij de (inmiddels ter ziele gegane) uitgeverij Valiant Comics. Hij werkte daar onder meer aan Ninjak en X-O Manowar.

Quesada begon in 1994 zijn eigen uitgeverij, Event Comics. Daar maakte hij samen met schrijver Jimmy Palmiotti onder meer de serie Ash, over een brandweerman met bovennatuurlijke gaven. Event Comics werd in 1998 ingehuurd door Marvel Comics om een reeks titels te maken onder de imprint Marvel Knights. Quesada nam hiervoor onder meer een reeks schrijvers en tekenaars mee naar Marvel die met name independant comics maakten, zoals David Mack en Brian Michael Bendis. Hij contracteerde filmregisseur Kevin Smith als schrijver voor een Marvel Knights serie over Daredevil. Hiervoor verzorgde Quesada zelf het tekenwerk.

Met de start van Marvel Knights hield Event Comics op te bestaan. Toen Bob Harras in 2000 vertrok als editor in chief van Marvel Comics, volgde Quesada hem op.