Joe Quesada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe Quesada.jpg
12.21.10JoeQuesadaByLuigiNovi.jpg
Algemene informatie
Geboren 1 december 1962
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1990–
Genre Comics
Bekende werken · Ash
· Azrael
· Daredevil
Uitgeverij · Marvel Comics
· DC Comics
· Event Comics
· Valiant Comics
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Joseph 'Joe' Quesada (New York, 1 december 1962) is een Amerikaans tekenaar en schrijver van comicverhalen. Hij was van 2000 tot en met 2011 hoofdredacteur van Marvel Comics.

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Quesada is van Cubaanse afkomst. Hij studeerde in 1984 af aan de School of Visual Arts in Manhattan. Zijn eerste gepubliceerde tekenwerk verscheen bij de (inmiddels ter ziele gegane) uitgeverij Valiant Comics. Hij werkte daar onder meer aan Ninjak en X-O Manowar.

Quesada begon in 1994 zijn eigen uitgeverij, Event Comics. Daar maakte hij samen met schrijver Jimmy Palmiotti onder meer de serie Ash, over een brandweerman met bovennatuurlijke gaven. Event Comics werd in 1998 ingehuurd door Marvel Comics om een reeks titels te maken onder de imprint Marvel Knights. Quesada nam hiervoor onder meer een reeks schrijvers en tekenaars mee naar Marvel die met name independent comics maakten, zoals David Mack en Brian Michael Bendis. Hij contracteerde filmregisseur Kevin Smith als schrijver voor een Marvel Knights-serie over Daredevil. Hiervoor verzorgde Quesada zelf het tekenwerk.

Met de start van Marvel Knights hield Event Comics op te bestaan. Toen Bob Harras in 2000 vertrok als editor in chief van Marvel Comics, volgde Quesada hem op. Dit bleef hij tot 2011. In zijn tijd als hoofd van Marvel richtte hij drie imprints op, Marvel Knights (voor op zichzelf staande verhalen), MAX (bedoeld voor volwassen lezers) en Ultimate Marvel, met daarin bekende personages binnen een alternatief universum dat het voor nieuwe lezers laagdrempeliger moest maken om in te stappen.