Johan Hin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Hin
Johan Hin.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Johannes Jozef Antonius Hin
Geboortedatum 3 januari 1899
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum 29 juni 1957
Overlijdensplaats Haarlem
Sportieve informatie
Discipline zeilen
Olympische Spelen 1920, 1924
Portaal  Portaalicoon   Sport

Johannes Jozef Antonius (Johan) Hin (Haarlem, 3 januari 1899 – aldaar, 29 juni 1957) was een Nederlands zeiler die twee keer heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Levensloop[bewerken]

In 1920 nam hij samen met zijn veertienjarige broertje Frans en hun vader Cornelis Hin deel aan de Olympische Zomerspelen van Antwerpen in de klasse 12-voets jollen in hun boot de Beatrijs III. De enige competitie was het eveneens Nederlandse team bestaande uit Arnoud van der Biesen en Petrus Beukers met de boot Boreas-2. De race zou bestaan uit 3 wedstrijden waarna op basis van het totaal aantal punten de winnaar bepaald zou worden. De eerste wedstrijd werd op 7 juli gezeild in Oostende waarbij de Boreas-2 na 59 min. 53 seconde de finish passeerde terwijl de Beatrijs III binnenkwam na 1 uur 4 min. en 56 seconde. Een dag later zou opnieuw gezeild worden maar vanwege problemen met het parcours en omdat beide teams uit Nederland kwamen, werd besloten dat onder verantwoordelijkheid van het Nederlands Olympisch Comité de rest van de wedstrijden in Nederland zou worden gezeild. Dat vond plaats op 3 september op het buiten-IJ nabij Amsterdam. In de ochtendwedstrijd kwam de Beatrijs III met een voorsprong van meer dan 11 minuten als eerste over de finish. De middagwedstrijd zou dus beslissend worden. De Beatrijs III kreeg daarbij zo'n voorsprong en er was intussen zo weinig wind dat het team van de Boreas-2 opgaf waarmee de familie Hin olympisch goud won in deze klasse.

Vier jaar later zou Johans vader tijdens de Olympische Spelen in Parijs opnieuw deelnemen maar dan in de klasse monotype. Omdat deze last kreeg van reumatiek kwam Johan Hin, die reserve stond, uit op dat onderdeel. De eerste dag in Meulan begon slecht want hij raakte bij het ronden van de eerste boei de boot van de Canadees Norman Robertson waardoor hij bij eerste kwalificatieronde gediskwalificeerd raakte. Bij de herkansing een dag later eindigde hij als eerste waardoor hij alsnog door kon naar de finale. In het eindklassement zou hij eindigen op de 5e plaats.

In 1957 overleed Johan Hin op 58-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Haarlem.

Palmares[bewerken]

12-voets jollen[bewerken]

  • 1920: Goud Olympische Spelen - 4 punten

12-voets jollen (monotype)[bewerken]

  • 1924: 5e Olympische Spelen - 10 punten