Johan Ketting Olivier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JopkeB (overleg | bijdragen) op 12 dec 2019 om 07:25.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Johan Ketting Olivier
Het graf van Johan Ketting Olivier in Pusan
Geboren 21 oktober 1926
Batavia, Nederlands-Indië (hedendaags Jakarta)
Overleden 15 februari 1951
Mayong
Rustplaats Busan, Zuid-Gyeongsang, Zuid-Korea
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Koninklijke Landmacht
Dienstjaren 1947 - 1951
Rang Soldaat der tweede klasse
Slagen/oorlogen Koreaanse Oorlog
Onderscheidingen Militaire Willems-Orde

Johan Frans Ketting Olivier (Batavia (Nederlands-Indië), 21 oktober 1926Korea, 15 februari 1951) was soldaat in het Korea-detachement en ridder in de Militaire Willems-Orde.

Ketting Olivier woonde in Markelo, Twente. Hij diende sinds 1947 bij de Leger Technische Dienst van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, legernummer 26.10.21.235. Op 26 oktober 1950 vertrok hij naar Korea. Daar maakte hij deel uit van het 75mm-terugstootloze-vuurmond-peloton van de Ondersteuningscompagnie (Ostcie) van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN).

Soldaat Ketting Olivier onderscheidde zich in de nacht van 14 op 15 februari 1951 bij Mayong nabij district Wanju, toen hij met gevaar voor eigen leven ordonnansdiensten uitvoerde. Hierbij kwam hij om het leven.

Bij Koninklijk Besluit van 8 mei 1951 werd besloten hem de Militaire Willems-Orde toe te kennen. De Militaire Willems-Orde werd op 29 september op het Paleis op de Dam door koningin Juliana overhandigd aan zijn zuster, J.C.W. Ketting Olivier.

Op 24 juni 1992 werd er in Soesterberg een kazerne naar hem vernoemd: de Soldaat Ketting Olivier Kazerne, waar sinds 2006 onder meer de School Technische Dienst en het Opleidings- en Trainingscentrum Logistiek van de Koninklijke Landmacht is ondergebracht.