Johan Kjeldahl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Kjeldahl
Johan Kjeldahl
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Johan Gustav Christoffer Thorsager Kjeldahl
Geboortedatum 16 augustus 1849
Geboorteplaats Kopenhagen
Datum van overlijden 18 juli 1900
Plaats van overlijden Tisvilde
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Scheikunde
Onderzoek Stikstof
Bekend van Kjeldahl-methode
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Johan Gustav Christoffer Thorsager Kjeldahl (Kopenhagen, 16 augustus 1849 - Tisvilde, 18 juli 1900) was een Deens scheikundige die bekend werd door het ontwikkelen van de Kjeldahl-methode voor het analytisch bepalen van de hoeveelheid stikstof in een hoeveelheid organische stof (het naar hem genoemde Kjeldahl-stikstof).

Kjeldahl werkte in Kopenhagen aan het Carlsberglaboratorium, dat verbonden is aan de Carlsbergbrouwerij, waar hij van 1876 tot zijn dood in 1900 hoofd van de afdeling Scheikunde was. Hij deed daar aanvankelijk technisch controleonderzoek in verband met de bierproductie, maar ging zich later ook met wetenschappelijke vraagstukken bezighouden. Tot zijn leerlingen behoorde onder anderen de Deense botanicus en geneticus Wilhelm Johannsen (1857-1927), die vanaf 1881 aan het Carlsberglaboratorium werkzaam was.

Na zijn overlijden werd Kjeldahl als hoofd van de afdeling Scheikunde opgevolgd door de Deense scheikundige Søren Sørensen (1868-1939). Kjeldahl bleef zijn leven lang ongehuwd.

Wetenschappelijke erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Het originele apparaat waarmee Johan Kjeldahl in 1883 werkte