Johan Ripperda tot Weldam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stamwapen Ripperda
Johan Ripperda van Weldam
19-eeuwse illustratie van het Eedverbond der Edelen (Hendrik Conscience, Geschiedenis van België, 1859)

Baron Johan Ripperda (na 1536 - 15 april 1591), heer van Weldam, was een Overijsselse edelman en bestuurder. Hij was een telg uit het oudadellijke geslacht Ripperda.

Johan was de zoon van baron Unico Ripperda, heer van Weldam, Boxbergen, Oosterwijtwerd en Dijkhuizen, en freule Jutte van Twickelo, erfvrouwe van Weldam. Zij vader was drost van Salland en hij trad zelf in 1569 toe tot de Ridderschap van Overijssel.

In 1559 werd hij samen met zijn standsgenoot Hendrik Bentinck, drost van Culemborg en Woudrichem, naar Brussel gezonden ter ondertekening van het Eedverbond der Edelen. Later werd hij tevens lid van de Raad van State te Brussel.

Op 20 januari 1568 trouwde Johan met de Westfaalse freule Anna von Viermundt, erfvrouwe van Odinck en Grasdorf, dochter van Ambrosius, drost van Steinfurt, en Friederun von Morrien zu Ottenstein. Zij hadden samen 11 kinderen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Genealogie van het Geslacht Ripperda van mr. C.P.L. Rutgers (1902)
  • Genealogie van het Geslacht Ripperda van drs. P.W.G. van Agteren (2014)
  • (de) Genealogie über 16 Generationen des Reichsfreiherrlichen Geschlechtes von Ripperda von Udo Reichsfreiherr v. Ripperda (1934) uitg Neuköllner Druckerei Gesellschaft, berlin