Johan van Selbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johan van Selbach (1483 - 11 januari 1563) was kastelein van Coevorden, drost van Drenthe, bestuurder (gubernator) van de gebieden (tractuum) Drenthe en Twente (Trentae et Zuentae) en bevelhebber (praefectus) van de zeer sterke burcht Coevorden.

Selbach was in 1512 in dienst van Johan von Wisch (die trouw had gezworen aan Karel van Gelre), wiens huis Kasteel Wisch tijdens zijn drostschap werd versterkt met poorten, grachten en bolwerken. Selbach deed daar belangrijke vestingbouwkundige ervaring op die hij in later jaren meermalen goed kon gebruiken.

In het gevolg van Maarten van Rossum en andere Gelderse ridders nam Selbach deel aan diverse krijgstochten, waaronder de inname van Nieuwpoort aan de Lek in 1516. Een jaar later was Selbach met Johan Goltstein aanvoerder van een 6000 man sterk huurleger (de "Zwarte Hoop"), dat door de Hertog van Gelre werd gestuurd ter versterking van de troepen van Jancko Douwama. Goltstein slaagde erin Dokkum na een belegering in te nemen, en intussen stak Selbach met Grote Pier en diens vloot de Zuiderzee over naar Holland en West-Friesland. Aldaar werd Medemblik ingenomen en geplunderd waarna Grote Pier met zijn oorlogsbuit terugkeerde naar Friesland. Selbach trok plunderend verder langs Alkmaar en Haarlem, waarna hij door Hendrik van Nassau naar de Veluwe werd verdreven.

In 1522 werd het kasteel van Coevorden door Selbach en zijn leger ingenomen, waarna hij zijn macht kon uitbreiden tot Overijssel, Drenthe en Groningen.

Als drost van Drenthe zorgde Selbach voor versterking van Coevorden, en moest belastingen afdragen aan Gelre. Dat laatste was, gezien de armoede in de provincie en het feit dat de Drenten niet erg Gelders-gezind waren, geen eenvoudige taak.

Na een beleg van twee maanden moest Selbach de vesting Coevorden overdragen aan Georg Schenck van Tautenburgh, de legeraanvoerder van Karel V. Na de dood van Karel van Gelre in 1538 ging Selbach in dienst bij diens opvolger Willem, hertog van Gulik en keerde terug naar zijn geboorteland waar hij drost van Windeck aan de Sieg werd.