Johann Jakob Froberger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beluister Tombeau van Froberger.

Johann Jakob Froberger (signeerde zelf 'Han(n)ß Froberger', Stuttgart, gedoopt 19 mei 1616 – kasteel Héricourt bij Montbéliard (Frankrijk), 7 mei 1667) was een Duits componist, klavecinist en organist uit de barok.

Froberger was student bij de Italiaan Girolamo Frescobaldi en heeft ook veel voor klavecimbel gecomponeerd (35 suites voor klavier). Froberger had veel invloed op Dietrich Buxtehude, Georg Böhm, Johann Pachelbel. Johann Sebastian Bach tot aan Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven toe.

Hij was in 1637, alsook in de periode 1641 tot 1645 en van 1653 tot 1657 keizerlijk hoforganist in Wenen. Dankzij de vele reizen van Froberger - onder andere aan Nederland - bracht hij de Italiaanse, de Franse en Engelse klavierkunst naar Duitsland. Hij wordt gezien als de schepper van de klaviersuite. Naast 30 suites schreef hij ook 25 Toccata's, achttien Capriccio's, veertien Ricercares, acht Fantasieën en zes Canzona's.

Nederland[bewerken]

Een bezoek van Froberger aan Nederland is gedocumenteerd in een notariële akte uit 1650 die in Het Utrechts Archief in Utrecht bewaard wordt. In 2003 ontdekte de musicus Dirk Luijmes in een 17de-eeuws muziekhandschrift, dat in het Rijksarchief Gelderland in Arnhem bewaard wordt, een tot dan toe onbekende klavecimbelsuite in b kleine terts van Froberger.

Externe links[bewerken]