Johannes Nicaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Nicaise
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboren Leuven, 24 februari 1981
Nationaliteit Vlag van België België
Werkzaamheden
Vakgebied Wiskunde
Universiteit Katholieke Universiteit Leuven, Imperial College London
Promotor Jan Denef en François Loeser
Eigen Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Johannes Nicaise (Leuven, 24 februari 1981) is een Belgische wiskundige, gespecialiseerd in algebraïsche meetkunde en arithmetische meetkunde.

In 2004 doctoreerde hij te Leuven met Jan Denef en François Loeser als promotors.

Zijn werk gaat over interacties tussen niet-Archimedische meetkunde, spiegelsymmetrie, Igusa zeta-functies, de theorie van de motivische zetafuncties en motivische integratie.

Hij heeft een gedeeltelijk bewijs geleverd voor het motivisch monodrome vermoeden van Jan Denef en François Loeser. Dit veralgemeent Jun-Ichi Igusa's monodrome vermoeden voor p-adische zeta functies van een polynoom over de p-adische getallen volgens Weil, die de polen van de zeta functie relateert aan de structuur van de singulariteiten in het complexe geval, en bevat het p-adische geval als een speciaal geval. Het vermoeden combineert getaltheorie (de definitie van de zetafunctie omvat het aantal oplossingen mod ) en de theorie van singulariteiten en is, net als zijn motivische veralgemening, alleen bewezen in speciale gevallen. Nicaise ontwikkelde een nieuwe interpretatie van het vermoeden, gebaseerd op niet-Archimedische meetkunde (met een meetkundig object dat een analytische Milnorvezel wordt genoemd) en bewees het voor éénparameter degeneraties van abelse variëteiten. Hij onderzoekt de mogelijkheid om het bewijs uit te breiden naar degeneraties van Calabi-Yau-variëteiten.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]