Johannes in de Betouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes in de Betouw
In de Betouw (links) op een prent van Hendrik Hoogers
Algemene informatie
Geboren 7 januari 1732
Geboorteplaats Nijmegen
Overleden 11 november 1820
Overlijdensplaats Nijmegen
Beroep advocaat, gemeenteraadslid, oudheidkundige
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Johannes in de Betouw (Nijmegen, 7 januari 1732 - aldaar, 11 november 1820) was een oudheidkundige en advocaat. Ook was hij politiek actief als raadslid bij de gemeente Nijmegen (1757 - 1791) en van een invloedrijk geslacht.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In de Betouw was de achter-achterkleinzoon van antiquiteitenverzamelaar Johannes Smetius (1590 - 1651) en net als Smetius was hij ook een verzamelaar van antieke oudheden. Hij kocht tijdens zijn leven veel Romeinse oudheden aan voor zijn collectie. Maar zijn interesse ging niet alleen uit naar het behoud van klein cultureel erfgoed. Hij heeft zich ook ingezet voor het behoud van de kapellen, de Sint-Nicolaaskapel ("Karolingische kapel") en de Sint-Maartenskapel ("Barbarossa-ruïne"), die in het huidige Valkhofpark te Nijmegen staan. Deze twee kapellen zijn de enige overblijfselen van de grote burcht die ooit op de plek van het Valkhofpark heeft gestaan en in de jaren 1796 - 1797 om economische en politieke redenen is geveild en daarna gesloopt. Aanvankelijk wilde In de Betouw de sloop verijdelen, maar hij kwam niet verder dan de gemeente van Nijmegen over te halen om slechts de twee eerder genoemde kapellen op te kopen en te bewaren.

De In de Betouwstraat in Nijmegen is naar hem vernoemd.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van der Aa, A. J., Biographisch woordenboek der Nederlanden, bevattende levensbeschrijvingen van zoodanige personen, die zich op eenigerlei wijze in ons vaderland vermaard hebben gemaakt (Haarlem 1854).
  • Langereis, Sandra, Breken met het verleden. Herinneren en vergeten op het Valkhof in de Bataafse revolutiejaren (Nijmegen 2010).