John Ligonier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
John Ligonier
John Ligonier
John Ligonier
Geboren 7 november 1680
Castres, Frankrijk
Overleden 28 april 1770
Cobham, Engeland
Land/partij Flag of Great Britain (1707–1800).svg Engeland
Dienstjaren 1702-1770
Rang Veldmaarschalk
Slagen/oorlogen Spaanse Successieoorlog
Poolse Successieoorlog
Onderscheidingen Ridder in de Orde van het Bad

John (Jean-Louis) Ligonier (Castres, 7 november 1680Cobham, 28 april 1770) was een als Frans geboren officier die in dienst was bij de Engelsen. Hij was ook actief in de Engelse politiek.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren als Jean-Louis Ligonier in het Zuid-Franse Castres in een familie van hugenoten. Na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 emigreerde zijn familie naar Engeland.

John Ligonier genoot zijn opleiding in Frankrijk en Zwitserland. Na zijn opleiding ging hij in dienst in een compagnie in Vlaanderen onder leiding van John Cutts. Tijdens de Spaanse Successieoorlog wist hij zich herhaaldelijk te onderscheiden, onder andere bij Slag bij Blenheim. In 1739 werd hij benoemd tot majoor-generaal. Na de Slag bij Dettingen werd hij door koning George III tot Ridder benoemd in de Orde van het Bad.

Tijdens de Slag bij Rocourt voerde hij de Engelse troepen aan. Tijdens de Slag bij Lafelt werd hij door zijn tegenstanders gevangengenomen. Na een paar dagen werd hij echter al vrij gelaten. Met het einde van de campagne in de Oostenrijkse Successieoorlog, werd ook Ligoniers militaire carrière beëindigd. Tijdens de Zevenjarige Oorlog maakte hij deel uit van het kabinet van Thomas Pelham-Holles. Na zijn openbare leven ontving hij nog enkele titels, waaronder Graaf van Ligonier. Uiteindelijk stierf hij op 89-jarige leeftijd in Cobham.

Bronnen[bewerken]

  • Combes, J. L. Ligonier, une étude (Castres, 1866).
  • Histories of the 7th Dragoon Guards and Grenadier Guards.
  • Camille Rabaud ;;"Jean-Louis de Ligonier, généralisme des armées anglaises" (Dole, 1893)
  • Rex Whitworth, Field Marshal Lord Ligonier: A Story of the British Army, 1702-1770 (Oxford, 1958).
  • Alan J. Guy, Oeconomy and discipline: officership and administration in the British army, 1714-1763 (Manchester, 1985).