John Vanderaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Vanderaart
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam J.L.M. Vanderaart
Bijnaam Doctor John
Geboren 18 november 1962
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Spelprogrammeur, schrijver
Bekend van Homecomputerspellen, computerboeken en tijdschriftartikelen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

J.L.M. (John) Vanderaart (Amsterdam, 18 november 1962) (ook bekend als Doctor John of DRJ) is een Nederlands gamesontwikkelaar en schrijver.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Vanderaart studeerde informatica in Leiden. In de jaren '80 kreeg hij bekendheid vanwege zijn computerspellen voor homecomputers zoals de Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum en de MSX computers. Hij schreef met name educatieve software, actiespellen en adventurespellen. Zijn eerste spellen bracht hij uit voor het Nederlandse softwarehuis Radarsoft, dat hij met enkele studiegenoten oprichtte. Hij was een van de eerste Nederlanders die zijn brood kon verdienen met het maken van computerspellen. Een aantal spellen van Radarsoft werden ook in het buitenland uitgegeven. Na het uitbrengen van het spel Hopeloos stopte hij in 1986 bij Radarsoft, omdat hij de strategie te commercieel vond en het jammer vond dat het niet meer om de computerspellen zelf ging.

Na het gamestijdperk begon hij zich te specialiseren in netwerktechnologie. In 1995 maakte hij nog BASIC-listings voor het blad Eigen PC. Daarnaast schreef hij voor Lan Magazine en Linux Magazine. Hij verzorgde onder de naam FAQman een rubriek in het tweewekelijkse tijdschrift Computer Idee en is medewerker van PC-Active. Ook schreef hij diverse boeken over computertechnologie en was hij op TV te zien tijdens de Teleac/NOT-cursus PC4U.

Tegenwoordig geeft hij advies en doet hij aan troubleshooting met zijn eigen consultancybedrijf.

Enkele spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Addo Stuur - andere bekende schrijver van Nederlandstalige computerboeken