John Vincent Atanasoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

John Vincent Atanasoff (Hamilton, 4 oktober 1903Frederick, 15 juni 1995) was een Amerikaans natuurkundige en uitvinder die vooral bekend werd door de uitvinding van de eerste elektronische digitale computer.

De Atanasoff-Berry Computer (ABC) was de eerste elektronische digitale computer ter wereld. Hij werd gebouwd door John Vincent Atanasoff en Clifford Berry aan de Iowa State University gedurende 1937-'42. Deze computer bevatte veel belangrijke nieuwe toepassingen waaronder het gebruik van binaire aritmetiek, regeneratief geheugen, parallelle verwerking, en het scheiden van het geheugen en computerfuncties.

Op 19 oktober 1973 deed de federale rechter Earl R. Larson uitspraak in een langdurige rechtszaak over het ENIAC-patent van Mauchly and Eckert. Hij verklaarde het patent ongeldig en Atanasoff als uitvinder van de eerste elektronische digitale computer ter wereld.

Als dank voor zijn werk kreeg Atanasoff de National Medal of Technology. Deze werd uitgereikt door president George H.W. Bush in het Witte Huis op 13 november 1990.

Externe links[bewerken]