Naar inhoud springen

Iowa State University

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Iowa State University
Iowa State University
Locatie Ames, Verenigde Staten
Opgericht 1858
Type Openbaar, vlaggenschip staatsuniversiteit
Rector Gregory L. Geoffroy
Studenten 25.312
Lid van AAU
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Iowa State University (ISU) is een openbare universiteit in de Amerikaanse staat Iowa. De universiteit bevindt zich bij de stad Ames, en is de belangrijkste universiteit van het universitair systeem van Iowa. Onder de alumni van de universiteit bevinden zich onder andere een aantal astronauten, Nobelprijswinnaars en Pulitzerprijswinnaars.

Tot 1959 stond de universiteit nog bekend als het Iowa State College of Agriculture and Mechanic Arts.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1856 besloot de Iowa General Assembly tot oprichting van een college voor landbouwkunde. Story County werd op 21 juni 1859 gekozen als locatie voor dit college. Toen Iowa in 1862 akkoord ging met de Morrill Act, werd het college het eerste land-grant college van de Verenigde Staten. De eerste groep studenten studeerde in 1872 af aan het college.[1]

Het Iowa Experiment Station was een van de prominente onderdelen van het college.

Het gebied van het college besloeg 476 hectare grond, waarvan 49 voor de campus. In 1914 was toegang tot de universiteit gratis voor inwoners van Iowa. Mensen van andere staten moesten 50 dollar betalen. Van 1914 tot 1923 werd het college uitgebreid met meerdere gebouwen waaronder een ziekenhuis.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

ISU wordt gerekend tot de 50 beste openbare universiteiten van de Verenigde Staten. Vooral de opleidingen binnen de faculteiten scheikunde, techniek en landbouwkunde staan goed bekend. De ISU staat 85e op de U.S. News & World Report-lijst van nationale universiteiten, en 38e op lijst van Washington Monthly. De universiteit is een van de 60 leden van de Association of American Universities.

De ISU is onderverdeeld in acht colleges, die samen 96 bacheloropleidingen, 115 masteropleidingen, 83 Ph.D.-opleidingen en een professional opleiding bieden. De colleges zijn:

Bekende alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Iowa State University op Wikimedia Commons.