Johnny Preston

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnny Preston
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johnny Preston (Port Arthur (Texas), 18 augustus 1939 - Beaumont, 4 maart 2011) was een Amerikaanse rock-'n-rollzanger. Hij is vooral bekend van zijn hit Running Bear.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Johnny Preston werd op 18 augustus 1939 in Texas geboren als John Preston Courville. Hij heeft Cajun en Duitse voorouders. Preston ging naar school in Beaumont, Texas en vormde daar zijn eerste bandje: The Shades. Toen ze op een avond in 1958 in een club in Beaumont speelden, werd Preston ontdekt door J.P. Richardson, beter bekend als The Big Bopper. Richardson was onder de indruk van Prestons zangtalent en bood hem aan een nummer op te nemen. Preston was echter zo zenuwachtig tijdens deze opname dat er nooit een single uitgegeven werd. Richardson bood Preston echter een tweede kans en vroeg hem het door hem geschreven nummer Running Bear in te zingen. Richardson werd bij het schrijven van het nummer over de Indianen Running Bear en zijn geliefde Little White Dove geïnspireerd door een reclame van Dove zeep. Hoewel Preston niet onder de indruk was van het nummer, nemen ze het toch op. De Indianengezangen in het nummer worden gezongen door Richardson, countryzanger George Jones en producer Bill Hall.

Vlak voordat Mercury Records het nummer wilde uitbrengen, kwam J.P. Richardson om het leven bij een vliegtuigongeluk. Bij dit ongeluk op 3 februari 1959 kwamen ook Buddy Holly en Ritchie Valens om het leven. Vanwege dit voorval werd de release van de single uitgesteld tot augustus 1959. Het nummer werd langzaam bekend en werd uiteindelijk een nummer 1-hit in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland en Vlaanderen bereikte het nummer de tiende plaats. Ook de opvolgers Cradle of love en Feel so fine, een cover van Shirley & Lees Feel so good werden hits. Ook in het Verenigd Koninkrijk waren deze nummers populair, waardoor Preston vaak naar Engeland afreisde om daar onder andere met Conway Twitty en Freddy Cannon op te treden.

In 1961 was het succes van Johnny Preston vrijwel overal over. In zijn thuisland had hij nog twee kleine hitjes met Leave my kitten alone, een Little Willie John-cover, en Free me. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Preston trad echter nog steeds op in Amerika en Engeland met zijn oude repertoire en woonde in Texas. Voor zijn pionierswerk voor de rockabilly is Johnny Preston opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame.

Preston stierf op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Preston werd begraven in het Oak Bluff Memorial Park in Port Neches, vlak bij Nederland.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met hitnotering(en)
in oude hitlijsten
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
maanden
Opmerkingen Bron
Running Bear apr 1960 12 4M met The Big Bopper en George Jones Muziek Parade Top 20
Running Bear mei 1960 10 1M met The Big Bopper en George Jones Muziek Expres Top 15
Cradle of love aug 1960 13 1M Muziek Expres Top 15
Cradle of love aug 1960 15 1M Muziek Parade Top 20
Cradle of love 5-8-1960 19 1 Foon
Charming Billy 25-11-1960 20 2 Foon
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Running Bear mei 1960 10 2M met The Big Bopper en George Jones
in de Juke Box Top 20
Cradle of love jul 1960 6 2M in de Juke Box Top 20
Feel so fine aug 1960 6 2M in de Juke Box Top 20
Charming Billy nov 1960 19 2M in de Juke Box Top 20