Jolien Janzing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portret Jolien Janzing

Jolien Janzing (1964) is een Nederlands-Belgisch schrijver en journalist. Als auteur maakte ze naam met haar roman 'De geheime liefde van Charlotte Brontë', die in het Nederlands uitkwam en in 2015-2016 in het Engels, het Duits en het Frans. In 2016 verscheen haar roman 'Audrey & Anne', in 2018 vertaald in het Deens en het Frans. In oktober 2020 kwam haar roman 'Het tij hoog, de maan blauw' uit, over Léonie Osterrieth en de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica. Als journalist werkte ze eerder onder meer voor Humo, Feeling en Libelle.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jolien Janzing is van geboorte Nederlandse maar groeide op in België. Na haar studies schreef ze voor Avenue en Mode, dit is Belgisch. In Humo verschenen er ophefmakende reportages van haar hand, zoals "Interview met de vader van Dutroux", "15 en stomdronken", "Hans van Themsche", "Vrouwen over hun lichaam" en "Chemische rommel in de cosmetica". De Humo-artikelen vonden regelmatig hun weg naar De Nieuwe Revu, Het Parool en HP De Tijd. Ook schreef ze een column in de bijlage Ego van de Vlaamse krant De Morgen. Sinds 2013 legt ze zich toe op het schrijven van romans.

Publicaties:

  • In 2004 non-ficie Je kind of je dromen, over moederschap en ambitie.
  • In 2009 Grammatica van een obsessie, over de vernietigende obsessie van een schrijver.
  • Datzelfde jaar Mannenliefde, tien liefdesverhalen met bekende homo-koppels.
  • In 2013 De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het negentiende-eeuwse Brussel
  • In 2016 Audrey & Anne over de oorlogsjeugd van Audrey Hepburn en Anne Frank in Nederland
  • In 2020 Het tij hoog, de maan blauw - Antwerpen Antarctica over de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica en zijn warme genegenheid voor de gefortuneerde Léonie Osterrieth.

Vertalingen:

De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het negentiende-eeuwse Brussel uitgebracht in het Engels (World Editions), Frans (Editions Archipel) en Duits (Herbig)

Audrey & Anne uitgebracht in het Frans (Editions Archipel) en het Deens (uitgeverij Turbine)

Oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Het tij hoog, de maan blauw - Antwerpen Antarctica

'Meeslepende historische roman gebaseerd op de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica en zijn warme genegenheid voor de gefortuneerde weduwe Léonie Osterrieth.

Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Het liefst zou ze zelf naar verre continenten reizen, maar ondanks haar fortuin voelt ze zich als vrouw beteugeld door de conventies van haar tijd. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen. Er bloeit een warme genegenheid tussen hen. Adrien is de commandant van een internationale bemanning, onder wie Roald Amundsen. Later komt ook Frederick Cook aan boord. De driemaster de Belgica vertrekt uit de haven van Antwerpen. Het wordt een wervelende reis, maar aan de Zuidpool loopt het mis. Als er geen nieuws komt van de Belgica, vreest Léonie het ergste.

Audrey & Anne[bewerken | brontekst bewerken]

Herfst, 1957. Otto Frank brengt een bezoek aan de jonge filmster Audrey Hepburn in haar Zwitserse chalet. Hij wil haar overhalen zijn dochter te spelen in een film over haar leven. Lente, 1929. Er worden twee meisjes geboren die later wereldfaam zullen verwerven: Audrey Hepburn en Anne Frank. Hun levens vertonen opvallend veel overeenkomsten. Zo zijn ze beiden op jonge leeftijd gedwongen hun geboorteland te verlaten. Audrey is een telg van de Europese elite. Zij wordt naar een Engelse kostschool gestuurd terwijl haar ouders in München, Brussel en Londen flirten met de rest van de jetset – en met het fascisme. Ook de familie Frank vertrekt van huis. Noodgedwongen, deel uitmakend van de enorme stroom joodse vluchtelingen. Audrey viert haar elfde verjaardag nog in het vrije Nederland waar haar moeder opgroeide. Maar als Anne elf wordt, marcheren de Duitsers er al door de straten. Ze zitten in de val.

De Meester[bewerken | brontekst bewerken]

De Meester, de geheime liefde van Charlotte Brontë' in het negentiende-eeuwse Brussel is een historische roman over het ontbrekende hoofdstuk in de levens van de schrijfsters Charlotte en Emily Brontë, die wereldberoemd werden door romans als Jane Eyre en Woeste Hoogten. De kinderen Brontë groeien op in Haworth, Noord-Engeland. Charlotte wil ontsnappen aan de bekrompenheid van het stadje en stelt haar zus Emily voor om samen te gaan studeren in het verre Brussel. Charlotte blijft niet ongevoelig voor de charmes van haar leraar Constantin Heger, de echtgenoot van de schooldirectrice.

Mannenliefde[bewerken | brontekst bewerken]

Voor dit boek interviewde schrijfster Jolien Janzing tien bekende homokoppels uit Nederland en Vlaanderen. In een inleiding lezen we dat de auteur het idee voor dit boek kreeg na het zien van de film Brokeback Mountain, die haar deed beseffen dat er zo weinig liefdesverhalen over twee mannen bestonden. Bij de geïnterviewde koppels zien we mannen uit verschillende generaties en met uiteenlopende achtergronden. Zo zijn er onder meer gesprekken met dichter Gerrit Komrij en zijn vriend Charles Hofman, de Vlaamse nieuwslezer Wim De Vilder en communicatiespecialist Stefaan Fagot en auteur Tom Lanoye en zijn 'steun en toeverlaat' Rene Los. Verder hebben Kristof Rutsaert en Frank Sanders het over hun overleden geliefden, Robert Long en Jos Brink. Ten slotte is er ook een verhaal over de 19e-eeuwse schrijver Louis Couperus en zijn vriend Orlando. De lezer verneemt onder meer hoe de mannen elkaar hebben leren kennen en wat ze voor elkaar betekenden. Het boek bevat tevens een katern met zwart-witfoto's door Lieve Blancquaert.

Grammatica van een obsessie[bewerken | brontekst bewerken]

Liefde, geborgenheid en de obsessie van een schrijver vormen de hoofdingrediënten van deze roman. Connie heeft Alex,een alleenstaande schrijver, verlaten. Eda draagt een geheim. Alex raakt geboeid door het mysterie en tracht het koste wat kost ontfutselen. Naast de escapades van Alex krijgen we ook een blik op de werelden van juffrouw Olga en de rebelse Eddy. Olga woont in een psychiatrische instelling en blikt begerig naar haar arts. Verder is er Eddy, een meisje dat opgroeit in de gouden jaren en haar dictatoriale moeder ontsnapt door zich aan te sluiten bij een dichtersgroep. De verhaallijnen knopen zich in elkaar en leiden tot een dramatische climax.

Erkenningen[bewerken | brontekst bewerken]

De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het negentiende-eeuwse Brussel werd als enige Nederlandstalige inzending geselecteerd voor Books at Berlinale van 2013.

Audrey et Anne won de Prix Soroptimiste International 2019 uitgereikt op het Festival Littératures Européennes in Cognac.

Audrey et Anne werd in 2019 genomineerd voor Le Prix Jean Monnet pour Jeunes Europeens.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

https://www.flandersliterature.be/books-and-authors/author/jolien-janzing

www.jolienjanzing.com

Jolien Janzing op Facebook Jolien Janzing op LinkedIn